Un nou lot de troleibuze va apărea în curând pe străzile din capitală
Ușile închise prea devreme, furturile sau lipsa accesului persoanelor cu dizabilități în transportul public vor deveni istorie. Cel puțin asta promit autoritățile municipale, care au achiziționat mai multe troleibuze modernizate. Unitățile de transport sunt dotate cu sistem de aer condiționat, prize și camere de supraveghere.
La începutul acestui an pe străzile din capitală a apărut primul lot de troleibuze dotate cu camere de supraveghere. Dispozitivele, patru la număr, erau amplasate în mai multe zone ale salonului.
Câteva luni mai târziu Regia Transport Electric a achiziționat alte zece unități de transport dotate cu șase camere de supraveghere. Șefii de la Primărie cred că astfel, nivelul de confort și siguranță al pasagerilor și al șoferilor va crește.
„Camerele sunt instalate în salonul troleibuzului, în drept cu fiecare ușă pentru vizualizarea situației pasagerilor la uși. În spatele troleibuzului se află o cameră și una în față pentru fixarea situației rutiere pentru șoferi. Încă o cameră este pe acoperiș, pe barele de troleu pentru ca șoferul să vadă cum merge pe rețeaua de contact”, a explicat tehnologul principal al sectorului de asamblare, Iurie Boico.
Responsabilii de la RTEC spun că sistemul de vizualizare a fost instalat de uzina producătoare. Camerele au sistem de iluminare cu infraroșu pentru a fixa datele atât ziua cât și noaptea. Informațiile stocate ajung la pupitrul de bord, unde informația este memorizată și păstrată. Totuși, nu oricine are acces la baza de date, ne asigură responsabilii:
„Conform legii cu privire la datele cu caracter personal, identitatea persoanelor nu este divulgată, cu excepția cazurilor expres prevăzute de legislație. Scopul camerelor de supraveghere este diminuarea cazurilor de furt din transportul public cât și depistarea altor acțiuni ilicite din partea pasagerilor, dar și a angajaților RTEC. De asemenea identificarea obstacolelor, care periclitează circulația rutieră”, a declarat pentru Agora reprezentanții Regiei Transport Electric.
O altă noutate este și aerul condiționat din troleibuze. Totuși, spun responsabilii de la RTEC, sistemul va putea fi folosit doar pe timp de vară.
„Fiecare troleibuz este dotat cu un sistem de condiționare a aerului care, inclusiv, răcește aerul în salonul troleibuzului și în cabina șoferului”, a explicat Boico.
De asemenea, în troleibuze au apărut prize cu intrare USB:
„Pentru comoditatea pasagerilor în salonul troleibuzului sunt instalate zece prize pentru încărcarea telefoanelor mobile, gadgeturilor, etc. Ele se află în drept cu fiecare rând de scaune”.
Pentru anul 2019 din bugetul municipal pentru asamblarea troleibuzelor s-au alocat 72 de milioane de lei. Până la sfârșitul anului urmează să fie asamblate alte 15 troleibuze, dotate cu sisteme de aer condiționat, sisteme de supraveghere video și prize USB.