131

Cum vrea un deputat să îmbunătățească transportul public

După ce transportatorii auto au anunțat că vor intra în grevă dacă Ministerul Economiei nu acceptă majorarea prețului pentru călătoria cu transportul public, deputatul Petru Frunze a cerut ministrului Vadim Brînzan să examineze anularea unui ordin semnat de ex-ministrul Economiei, Chiril Gaburici, prin care a fost interzisă deschiderea curselor noi de călători pe un termen de 3 ani.

Petru Frunze crede că prin anularea acestui ordin se va face un pas spre îmbunătățirea sectorului de transport auto din Republica Moldova.

„Va fi primul pas făcut pentru distrugerea monopolului din domeniu și o nouă perspectivă pentru a îmbunătăți calitatea unităților de transport. Majorarea prețurilor nu poate fi o soluție atunci când domeniul este monopolizat, la fel vor circula unități de transport foarte vechi. Transportatorii trebuie să conștientizeze că marea majoritate prestează servicii necalitative cu unitățile de transport învechite, iar din cauza monopolului călătorii sunt nevoiți să circule ca în „cutia de chibrite". Cum pot să ceară majorarea tarifului cu 30 lei pentru 100 de kilometri atunci când nu fac nicio schimbare în interesul călătorilor?”, se arată indignat deputatul ACUM Petru Frunze.


Transportatorii auto de pasageri susțin că duc lipsă de șoferi, deoarece nu le pot asigura un salariu decent, dar și de unități de transport, deoarece nu au venituri pentru a cumpăra vehicule, scrie în demers Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto.

Miercuri, 21 august, TV8 relatează că ministrul Vadim Brînzan s-a întâlnit cu agenții economici care activează în domeniul transportului. La ședință s-a decis ca, în decurs de două săptămâni, un consiliu consultativ să analizeze problema, să facă toate calculele necesare și să vină cu o propunere finală, argumentând cu cifre necesitatea majorării tarifelor pentru transportul de călători.

Ultima dată tarifele au fost majorate de la 0,36 la 0,48 bani/kilometru, în anul 2012. 

agora.md

0