615

Doi arbori solari ce generează energie verde sunt instalați în capitală

În capitală se desfășoară lucrările de instalare a doi arbori solari ce generează energie electrică fotovoltaică. Cu ajutorul acestora, locuitorii capitalei își vor putea încărca gratis telefoanele mobile și chiar vor avea acces la internet. Pe timp de noapte, copacii vor ilumina decorativ perimetrul datorită energiei acumulate ziua de la soare, transmite MOLDPRES.

Arborii sunt instalați pe bulevardele Grigore Vieru și Mircea cel Bătrân. Locațiile au fost propuse de chișinăuieni, în urma câtorva etape de selecție. Arborii solari vor fi supravegheați video non-stop. Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și este realizată în parteneriat cu Primăria Chișinău.

Arborii solari sunt dotați cu șase terminale USB pentru încărcarea telefoanelor mobile și șase prize de 230 V pentru încărcarea calculatoarelor și a bicicletelor electrice. Ei au încorporate 18 module fotovoltaice cu o putere totală instalată de 810 W și oferă iluminare decorativă pe timp de noapte la o capacitate de 18 W. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2.

„Instalarea arborilor solari este finanțată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în cadrul unui proiect regional ce cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova. Ne bucurăm să aducem inovația în Chișinău”, a afirmat Alexandru Rotaru, managerul Proiectului „Orașe Verzi Durabile”.

Primăria municipiului Chișinău urmează să asigure amenajarea spațiului aferent arborilor, inclusiv pavarea terenului.

moldpres.md

0