911

În Republica Moldova este comemorat Ştefan cel Mare şi Sfânt

Mai multe acţiuni de comemorare s-au desfășurat marţi, 2 iulie, în Republica Moldova, cu prilejul împlinirii a 515 ani de la trecerea în eternitate a Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Zeci de cetăţeni şi mai mulţi oficiali au depus în dimineaţa zilei flori  la monumentul marelui voievod din centrul capitalei, transmite  MOLDPRES.

La eveniment au participat preşedintele R. Moldova, Igor Dodon,  speakerul Zinaida Greceanîi, reprezentanţi ai administrației publice centrale şi locale, deputaţi, reprezentanţi ai corpului diplomatic, persoane publice şi cetăţeni de rând.

Preşedintele Igor Dodon a declarat că Ștefan cel Mare și Sfânt este un exemplu, fiind unul din cei mai reputaţi şi valoroşi domnitori ai ţării, o personalitate marcantă a neamului nostru. Totodată, şeful statului a  amintit că pe 15 iulie ţara va consemna altă dată importantă – canonizarea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

“Ștefan cel Mare și Sfânt a fost Domnitor al Moldovei și una dintre cele mai remarcabile personalități din istoria statului moldovenesc. A fost un diplomat și conducător militar de excepție, și-a iubit țara și a luptat aprig pentru statalitatea ei. De asemenea, a fost un mare apărător și promotor al culturii și religiei noastre creștin-ortodoxe. Marele Domnitor este un bun exemplu pentru mine personal dar și pentru marea majoritate a moldovenilor. Suntem datori să păstrăm cu sfinţenie patrimoniul lăsat nouă de Ştefan cel Mare și să-l transmitem viitoarelor generații. Doar cinstind memoria marilor noştri strămoși, vom putea supraviețui ca stat. Moldova are un trecut glorios, dar are și un viitor demn!”, a opinat Dodon.

În altă ordine de idei, Igor Dodon s-a referit la importanţa unei reglementări cât mai grabnice a conflictului transnistrean. “Această problemă trebuie soluţionată, astfel încât ţara să fie reunită. Conflictul transnistrean este o tragedie pentru întreg poporul Moldovei, indiferent de faptul pe care mal al Nistrului locuieşte”, a spus şeful statului.

Ştefan al III-lea, numit Ştefan cel Mare, a fost domnitor al  Moldovei timp de 47 de ani, din 1457 până în 1504. A purtat 36 de războaie, dintre care doar două le-a pierdut şi a construit 44 de mănăstiri şi biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania sau la Muntele Athos. Pentru aceste merite a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt, în iunie 1992.  S-a stins din viaţă la 2 iulie 1504, fiind înmormântat la Mănăstirea Putna.

moldpres.md

0