1024

Un om de afaceri din Chișinău i-a spart contul unui fost partener

Un tânăr om de afaceri din Chișinău, i-a spart contul de email unui fost partener de business, iar acum va trebui să-i achite acestuia prejudiciu moral de zece mii de lei și o amendă în sumă de 30 de mii de lei. 

Bărbatul are 30 de ani și a fost condamnat recent pentru pentru încălcarea inviolabilității vieţii personale, violarea dreptului la secretul corespondenţei şi fals informatic.

Tânărul nu și-a recunoscut vina, însă, potrivit procurorilor, în vara anului 2015, acesta a spart conturile de e-mail ale fostului său partener de afaceri, cu care se afla într-un litigiu civil, accesând, în mod ilegal, informaţiile confidenţiale ale acestuia.

Bărbatul a şters peste 1600 de scrisori şi documente relevante pentru litigiul în care cei doi erau antrenaţi, iar pentru a-i restricţiona fostului coleg accesul la propria poştă, individul i-a modificat şi parolele de acces la conturile sale de e-mail. Totul a fost făcut prin intermediul unui iPhone, care a fost confiscat în beneficiul statului.

Sentinţa este cu drept de atac.

Potrivit unui studiu efectuat de Procuratura Generală, din totalul celor 116 de cauze penale îniţiate anul 2018 pentru comiterea infracţiunilor cibernetice:

  • 37 de cazuri vizează violarea dreptului la secretul corespondenţei (13 cazuri – anul 2017);
  • 25 cauze penale – pornografie infantilă (38 în anul 2017);
  • 23 – încălcarea inviolabilităţii vieţii personale (22);
  • 7 – accesul neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii (6);
  • 6– fraudă informatică (10);
  • 4 – fabricarea sau punerea în circulaţie a cardurilor sau altor instrumente de plată false (3);
  • 4 – încălcarea dreptului asupra obiectelor de proprietate industrială (7);
  • 2 – fals informatic (6), etc.

Sporirea numărului de cazuri de violare a secretului corespondenţei, este, în opinia procurorilor, cauzată de progresul tehnologiilor informaționale, când majoritatea corespondenței are loc prin intermediul datelor informatice: corespondenţa electronică, comunicările prin forumuri, rețelelor de socializare, a unor produse program special adaptate, cu utilizarea sistemelor informatice și de telecomunicații care rulează anumite produse de program (software).

În aceeaşi perioadă procurorii au expediat în judecată 25 de cauze penale privind infracţiunile cibernetice, fiind emise 24 de sentinţe (21 de condamnare, 2 de încetare şi o sentinţă de achitare).

tv8.md

0