800

Cât ar putea achita tinerii pentru a susține examenul de bacalaureat în cea de a treia sesiune

Taxa de examen pentru a treia sesiune anuală de bacalaureat se propune în mărime de 500 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului, propus pentru dezbateri publice, transmite IPN.

Potrivit proiectului, taxa se va transfera în contul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare și se va utiliza pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru organizarea și desfășurarea sesiunii. Taxa de examen a fost estimată în condiția în care centrele de bacalaureat vor fi constituite în Chișinău și la sesiune se vor înscrie cel puțin 50% din numărul potențial de candidați restanțieri, luând în calcul totalul de elevi care nu au promovat bacalaureatul în sesiunea de examene precedentă.

„În contradicție cu datele calculate, dezideratul nostru este de a reduce maxim posibil numărul de restanțieri ai examenului național de bacalaureat, ultimele sesiuni confirmând tendința de creștere a ratei de promovare. Totodată, implementarea prezentului proiect va necesita cheltuieli financiare suplimentare din bugetul de stat în situația în care numărul de candidați înscriși în sesiune va fi mai mic decât cel estimat”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Organizarea unei sesiuni de examene impune atât cheltuieli fixe, precum elaborarea testelor sau transportarea și păstrarea în securitate a acestora, cât și costuri care variază în funcție de numărul de candidați. În a doua categorie de costuri sunt aduse ca exemplu cheltuielile pentru organizarea activității comisiilor de evaluare, tiparul, verificarea și scanarea testelor, monitorizarea video a probei de examen, oferirea accesului prin internet la testele scanate.

Învățământul liceal se încheie cu examenul național de bacalaureat. În caz de nepromovare, examenul de bacalaureat poate fi susținut repetat. În decursul unui an sunt organizate trei sesiuni ale examenului național de bacalaureat. Pentru participarea la a treia sesiune anuală de bacalaureat, candidatul achită o taxă de examen în mărimea stabilită de către Guvern.

tv8.md

0