1423

Care sunt cele mai solicitate locuințe în Chișinău

În 2018, de cea mai mare cerere pe piaţa imobiliară în Chişinău s-au bucurat locuinţele de pe piaţa secundară relativ ieftine. E vorba de apartamentele în case de proiecte standard, în stare bună în zonele locative.

Solicitat de agenţia INFOTAG, directorul NIKA-Imobil, Petru Oleinic, a spus că apartamentele cu o cameră s-au vândut pe segmentul de preţuri de 20-22 mii de euro, apartamente cu două camere - 25-30 mii, apartamente cu 3 camere - 30-35 mii de euro.

"Odată cu creşterea suprafeţei şi a numărului de odăi, se înregistrează o scădere considerabilă a cererii şi o reducere a preţurilor", a spus el, menţionând că apartamentele cu o cameră s-au vândute în medie la preţul de 600-650 de euro per metru pătrat, apartamentele cu 2 camere - 500-600 euro, apartamentele cu 3 camere - 450-500 euro, apartamentele cu 4 camere - 400-450 euro.

În structura vânzărilor, ponderea locuinţelor de dimensiuni mici (apartamentele cu 1-2 camere) a reprezentat 60-70% din tranzacţii. Cu greu îşi găsesc cumpărători apartamentele cu 3 camere, iar cele cu 4 camere se vând şi mai greu.

Expertul spune că creditarea ipotecară a schimbat structura cumpărătorilor de locuinţe. Principalii cumpărători sunt acum participanţi la diferitele programe "Prima casă", datorită cărora numărul contractelor ipotecare pentru achiziţionarea de locuinţe a crescut în anul 2018 cu 21%.

"Cele mai solicitate au fost apartamentele din sectoarele Botanica şi Râşcani datorită infrastructurii dezvoltate şi accesibilităţii transporturilor. Mai puţin solicitate sunt locuinţele din sectoarele Buiucani şi Ciocana. Diferenţa de preţ la apartamentele identice din aceste sectoare ajunge la 5%", a spus Petru Oleinic.

Preţurile pentru locuinţele de lux din centrul Chişinăului au fost la nivelul de 800-850 de euro pe metru pătrat, însă în unele obiecte, cum ar fi Crown Plaza, Lara-City, preţul a ajuns la 900-1000 de euro, iar costul locurilor de parcare aici este de 7-10 mii euro.

"Cele mai scumpe apartamente sunt la Crown Plaza Park, unde preţul unui metru ajunge la 1,5-2 mii de euro", a spus directorul NIKA-Imobil.

timpul.md

0