720

Cât câștigă și cheltuie moldovenii într-o lună

PE SCURT

Un moldovean a cheltuit, în medie, aproximativ 2.400 de lei pe lună în anul 2018 și a avut venituri de 2.383 de lei lunar. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pe mâncare și întreținerea locuinței, informează Biroul Național de Statistică (BNS).

PE LUNG

Cea mai importantă sursă de venit a cetățenilor din R. Moldova este salariul lunar pe care aceștia îl câștigă și care reprezintă 43,7% din veniturile totale. Prestaţiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanţă și constituie 24,7% din veniturile medii lunare ale populaţiei. La formarea veniturilor au contribuit şi activităţile pe cont propriu cu o pondere de 12,7% din banii pe care îi câștigă un cetățean. Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 15,0% din totalul veniturilor.

Cum își cheltuie moldovenii banii

Cu banii pe care îi câștigă, moldovenii își cumpără, în primul rând, mâncare. Astfel, 43,8% din venitul lor au fost destinate necesarului de consum alimentar, în 2018. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană a alocat aproximativ 18,2% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,7%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate – 5,1%, comunicaţii – 4,6%, transport – 4,0%, dotarea locuinţei – 3,8%, învățământ – 0,5%, potrivit BNS.

Pentru că populaţia din mediul urban dispune de venituri mai mari, respectiv şi cheltuielile de consum a acestei categorii sunt cu aproximativ 800 de lei mai mari faţă de cheltuielile populaţiei din mediul rural.

Astfel, locuitorii orașelor cheltuie mai mulți bani pe întreţinerea locuinţei, servicii de comunicații, transport, hoteluri, restaurante și cafenele. În schimb, cei din sate investesc mai mult în îmbrăcăminte, încălțăminte și dotarea locuinței.

moldova.org

0