740

Autori basarabeni prezenți la Târgul Internațional de carte de la Londra

Zilele acestea, la centrul expozițional Olympia din Londra s-a desfășurat cea de-a 48-a ediție a Târgului Internațional de Carte, considerat unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte. România a fost prezentă cu autori de pe ambele maluri ale Prutului.

Ediția jubiliară „Numele tău” cu versurile lui Grigore Vieru preferate de Bogdan Crețu, versurile lui Eugen Cioclea - volum coordonat de Emilian Galaicu-Păun, „Grădina de Sticlă”, ultimul roman semnat de Tatiana Țibuleac, apărute la editura Cartier, sunt printre volumele  expuse, alături de alte zeci de titluri de carte românească,  la standul României reprezentat de Institutul Cultural Român în Marea Britanie.



 

Printre  participanții la eveniment a fost și corespondentul Radio România Chișinău Ina Guțu care a discutat cu directoarea ICR Londra, Magda Stroe:

„La stand găzduim cărți ale multor edituri din România și este meritul lor să publice autori din R. Moldova. Prezența autorilor basarabeni la expoziția de târgul de la Londra este meritul editorilor care cred în literatura ce vine de peste Prut. Institutul Cultural Român a fost, este și sperăm că va fi, un susținător al tuturor oamenilor de cultură români”,  a declarat pentru Radio Chișinăudirectoarea ICR Londra, Magda Stroe.

Una dintre preocupările importante ale ICR Londra este încercarea de a traduce cât mai multe cărți din limba română în limba engleză.  

„Doar trei, poate patru la sută din cărțile care se publică în Marea Britanie sunt traduceri din altă limbă decât limba engleză. Și atunci, pe o piață atât de competitivă, pentru colegii de la Centrul Național al Cărții este foarte dificil. Atunci când reușim să publicăm un autor român în limba engleză bucuria este cea mai mare”, a declarat Magda Stroe.

Participarea României la ediția din acest an a London Book Fair a avut ca slogan  „Romanian Literature: a European Odyssey”/ „Literatura română: o odisee europeană“ și a inclus o serie de evenimente precum lansări de carte, dezbateri, recitaluri de poezie și un concert de pian.



 

Salonul Internațional de Carte de la Londra ediția 2019 s-a desfășurat în perioada 12-14 martie. Este considerat una dintre cele mai mari piețe globale pentru negocierea drepturilor, vânzarea și distribuirea de cărți și conținut print, audio, TV și digital.

radiochisinau.md

0