1308

Parlamentul European a votat un Raport care condamnă comportamentul Rusiei

Parlamentul European a votat în mod covârșitor aprobarea unui raport prin care Rusia „nu mai poate fi considerat un partener strategic” al Uniunii Europene și Uniunea nu poate să își imagineze o revenire la relațiile de dinainte până ce Moscova nu pune în aplicare în întregime acordul de la Minsk, din 2015 - care definește măsurile ce trebuie luate pentru a se ajunge la pace în estul Ucrainei - și până nu este restabilită integritatea teritorială a Ucrainei”.

Raportul aprobat nu are valoarea de lege, dar reprezintă poziția oficială a Uniunii Europene în relația cu autoritățile de la Moscova. În document se mai exprima „profunda îngrijorare a europarlamentarilor față de legăturile dintre guvernul de la Moscova și partidele și guvernele de extremă dreapta și populiste din Uniunea Europeana, precum cel din Ungaria” și cere crearea unui mecanism al Uniunii Europene prin care să se monitorizeze finanțarea partidelor politice.

Raportul cere să fie luate măsuri în toate țările comunitare pentru „a se evita ca anumite partide și mișcări să fie folosite pentru a destabiliza Uniunea Europeana din interior”. În raport se exprimă îngrijorări serioase legate de potențiale spălări masive de bani prin bănci europene de către companii și indivizi din Rusia încercându-se „legitimarea corupției” și se cere țărilor comunitare să pună capăt programelor de acordare a pașapoartelor și cetățeniei europene În schimbul unor investiții.

moldova.europalibera.org

0