641

Cetățenii moldoveni nu prea sunt la curent cu „noutățile" viitoarelor alegeri

Pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, alegerile parlamentare, care vor avea loc în data de 24 februarie 2019, rămân a fi un proces complicat și neclar. Aceasta este concluzia la care a ajuns platforma de sondaje sociologice independente Votum.md, după efectuarea unui interviu blitz pe străzile Chișinăului.

Echipa Votum.md a decis să întrebe trecătorii ce cunosc despre noul sistem electoral, despre circumscripțiile electorale uninominale, lista partidelor și, de asemenea, dacă cunosc candidații pentru care urmează să voteze. Majoritatea respondenților au declarat ferm că vor merge la vot, dar în același timp, au recunoscut că nu cunosc prea multe detalii despre „specificul" procesului electoral. Potrivit locuitorilor capitalei, acest lucru se datorează faptului că alegătorii sunt nevoiți să studieze în mod independent schimbările efectuate în sistemul electoral: „Sunt de cei, care nu înțeleg pe cine să voteze. De ce sunt patru buletine de vot? E o încurcătură". În același timp, o parte semnificativă dintre respondenți e la curent cu faptul că alegerile parlamentare se vor desfășura în baza unui sistem de vot mixt. 

Pentru ca fiecare alegător să înțeleagă exact modul în care vor avea loc alegerile parlamentare, unde poate afla mai multe informații despre candidații, care le reprezintă circumscripția electorală și din ce circumscripție fac parte, site-ul Votum.md a creat o instrucțiune video detaliată. În afară de aceasta, toate informațiile necesare pot fi găsite și pe site-ul proiectului.

Reamintim, pe data de 24 februarie, în ziua alegerilor parlamentare, va avea loc și un referendum consultativ republican. Alegătorii urmează să răspundă la două întrebări: dacă doresc să reducă numărul deputaților de la 101 la 61 și dacă sunt de acord cu retragerea mandatelor deputaților, care nu își îndeplinesc atribuțiile. Astfel, la secția de votare, fiecare alegător va primi câte patru buletine de vot: două pentru a-și exprima preferințele în cadrul alegerilor parlamentare și încă două pentru a răspunde la întrebările referendumului.

0