729

CNAS: Circa 453 de mii de bătrâni au beneficiat de majorare a pensiei

Șefa Casei Naționale de Asigurări Sociale, Valentina Buliga, anunță că începând de luna curentă, circa 453 de mii de vârstnici au beneficiat de majorare a pensiilor cu 10%. În acest scop, din buget au fost alocate aproximativ 400 de milioane de lei, transmite IPN.

Valentina Buliga spune că majorarea s-a produs automat, fără a fi nevoie de o cerere din partea beneficiarului. Este vorba de majorarea pensiilor al căror indice era sub minimumul de existență – 1589 de lei.

Totodată, șefa CNAS spune că au fost reexaminate și pensiile celor care au muncit după stabilirea dreptului la pensie. „Anul 2019 este pentru cei care au muncit mai mult de 15 ani și li s-a stabilit pensia până în 1999. Banii sunt pe contul Casei de Asigurări Sociale, aici deja este nevoie de cereri. Cereri au depus circa 2200 de pensionari care întrunesc aceste condiții și începând cu 1 februarie, ei vor beneficia de aceste pensii majorate, calculate conform noii formule”, spune Valentina Buliga.

Potrivit ei, de această recalculare a pensiilor, conform prognozelor, vor beneficia în total peste cinci mii de persoane.

Vasile Cușca, șef de direcție în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, spune că de o majorare de 10% vor beneficia și persoanele cu dizabilități, care au o pensie mai mică decât minimul de existență. Vasile Cușca spune că cei care nu beneficiază de pensie, primesc alocații care în 2018 au fost majorate cu până la 20%. „Prin reforma pe care am promovat-o, pentru copiii cu dizabilități și pentru persoanele cu dizabilități din copilărie, alocațiile sociale le-am adus la cuantumul minim de pensie de dizabilitate. Adică este 100% din pensia minimă de dizabilitate”, spune angajatul ministerului.

De la 1 ianuarie 2019, au fost majorate cu 10% pensiile care erau sub minimumul de existență – 1589 de lei.

infomoldova.net

0