194

Bugetarii pot solicita explicații privind calcularea salariului

A fost lansată o linie specială de suport informaţional pentru angajaţii din sectorul bugetar. La numărul de telefon 0 8000 15 25, tasta şase, vor fi înregistrate apelurile din partea angajaţilor din orice unitate bugetară, care solicită explicaţii privind modalitatea de calculare a salariului, în conformitate cu majorările anunţate din 1 decembrie.

Ministerul Finanțelor a anunțat ieri lansarea procesului de implementare a reformei salarizării în sectorul public, care prevede majorări salariale pentru aproape 150 de mii de angajați. Peste o sută de funcţionari ai Ministerului Finanţelor vor merge în teritoriu, unde îi vor învăţa pe contabili cum se calculează noile salarii şi vor supraveghea acest proces. În luna decembrie, contabilii vor primi asistenţă şi prin intermediul unei linii telefonice speciale.

„Noi ne-am înţeles la Ministerul Finanţelor, să creăm un grup de aproximativ 100 de specialişti din domeniul financiar care vor acorda suport metodologic instituţiilor bugetare, atât la etapa de instruire cât şi de calcul al salariului”, a menționat Ion Chicu, ministrul desemnat al Finanţelor.

Ministerul Finanţelor a deschis o linie telefonică specială care va funcţiona până la sfârşitul lunii februarie. Iniţial, aceasta este destinată personalului administrativ. Totuşi, doritorii să afle detalii despre salariile lor, pot suna la 0 8000 15 25 şi vor primi răspunsul în scris.

„Centrul de apel în perioada lunii decembrie funcţionează preponderent, pentru instituţii, pentru contabili, pentru administratori, pentru că acuma la etapa aceasta este necesar de efectuat volumul respectiv de lucru, cu actele normative interne şi calculul salariului propriu-zis”, a mai spus ministrul.

„Sunt întrebări de diferite genuri, majoritatea acestor întrebări este de calcul concret de salariu pentru funcţie concretă, de aceea noi spunem puţin să aştepte noi o să revenim, înregistrăm absolut toate numerele de telefon”, a menționat Raisa Ghilan, șefa Direcţiei Politici Salariale.

Pentru a duce la capăt reforma salarizării, Guvernul mai trebuie să emită o hotărâre privind punerea în aplicare a legii privind sistemul unic de salarizare şi alta cu referire la salarizarea în învăţământul universitar şi profesional-tehnic. Instituţiile urmează să elaboreze regulamente interne privind sporul de performanţă sau sporul specific şi atribuire a treptelor de salarizare.

hotnews.md

0