805

O țară oferă case părăsite pentru cei interesați să locuiască în ele

Numărul locuințelor părăsite este o problemă cu care Japonia se confruntă de mai mulți ani. În această țară sunt mai multe case nelocuite decât persoane care ar putea să le ocupe, scrie mediafax. Potrivit sursei citate,  japonezii oferă celor interesați posibilitatea de a locui gratuit într-una din miile de case părăsite dacă se mută în arhipelag.

Specialiștii spun că în anul 2013 existau 61 de milioane de case într-o ţară care număra 52 de milioane de familii, iar în prezent lucrurile s-au înrăutățit.

Acest fenomen are mai multe cauze. Una ar fi că tinerii părăsesc satele pentru a lucra la oraș, iar a doua cauză ar fi că locuințele sunt foarte vechi. Atât de vechi încât, până în anul 2040, aproape 900 de orașe şi sate din Japonia vor dispărea, spun predicțiile oficiale.

În acest context, autoritățile au decis să ofere locuințele neocupate gratuit familiilor care se angajează să le repare şi să se mute în zonele afectate de exodul locuitorilor. Din 2014, autorităţile locale au hotărât să îşi asume cheltuielile pentru repararea caselor în care se mută noi locatari şi oferă până la 8.220 de dolari pentru 100 de metri pătraţi de proprietate părăsită. Condiţia pentru a primi casele gratuit este ca solicitanţii să nu fi împlinit 40 de ani sau să aibă cel puţin un copil care nu a atins încă vârsta majoratului. Nici în aceste condiţii, însă, lucrurile nu merg prea uşor, pentru că majoritatea japonezilor preferă clădirile nou construite. 

agora.md

0