1297

Producătorii de struguri de masă din Ștefan Vodă – la un seminar

La Ștefan Vodă, Asociația producătorilor și exportatorilor de struguri de masă împreuna cu Direcția agricultură și alimentație, au desfășurat, în cadrul proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova” (USAID/APSM), un seminar pe tema „Promovarea tehnologiilor performante de producere a strugurilor de masă”, informează Provincial.

La seminar au participat producătorii de struguri de masă din raion: gospodării țărănești, agenții economici care dispun de sisteme frigorifice pentru păstrarea strugurilor, potrivit consiliului raional.

Președintele asociației producătorilor de struguri de masă, Sergiu Tutovan, a vorbit despre tehnologiile noi de producere a strugurilor – după tehnologia înființării sau adaptării plantațiilor viticole (modelul Pergola și Gable) în Moldova.

Totodată, Tutovan a explicat prioritățile acestui tip tehnologic: ridicarea recoltei a strugurilor la hectar; coacerea uniformă a strugurilor datorită expunerii maxime a plantei la soare; bobițe mari; aerisirea bună a plantei ce reduce riscul îmbolnăvirilor; creșterea eficienței forței de muncă în perioada de îngrijire și de recoltare a strugurilor. De asemenea dânsul s-a referit și la problemele cu care s-au întâlnit producătorii începători care vor să treacă pe acest sistem.

De menționat că statul va subvenționa sistemele moderne de suport destinate plantațiilor de viță de vie cu sistem „Pergola” – 100 mii lei/ha, cu sistem „Gable” – 40 mii lei/ha. Astfel, implementarea de către viticultori a sistemelor Pergola și Gable, care sunt specifice strugurilor de masă va fi sprijinită financiar din Fondul de subvenționare cu până la 40 la sută din suma investită în plantație.

0