1622

De unde vine frica oamenilor de cutremure. Psihologia fricii de instabilitatea pământului

Psihologul Cezar Laurențiu Cioc explică motivele pentru care oamenii suferă de astrofobie adică manifestă o frică uriașă de cutremure.

După ce duminică, 28 octombrie 2018, un cutremur cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter a zguduit România, mulți oameni încă mai resimt teama care i-a cuprins atunci, în miez de noapte.

Având originea în zona Vrancea, seismul a avut loc la 3 și 34 de minute și a fost generat la o adâncime de 150 de kilometri. A fost urmat de două replici mai mici de 3,1 și respective 3,2 grade pe scara mai sus menționată.

Deși seismul nu a produs pagube materiale, a generat anumite pagube emoționale. Mai multe persoane au suferit atacuri de panică și de… astrofobie. Ce reprezintă aceasta și cum se explică frica oamenilor de instabilitatea pământului aflăm de la psihologul Libertatea.

În subconștientul fiecărui om, pământul de sub picioare este asociat cu ideea de stabilitate. De aici vine expresia «Sunt o persoană cu picioarele pe pământ», adică stabilă, echilibrată, realistă, fără nesiguranțe de tot felul. Așa de explică faptul că, atunci când acest pământ se mișcă pe neașteptate, se anulează acest sentiment de siguranță și creează ceea ce psihologii numesc astrofobie. Este un termen destul de puțin cunoscut chiar și de către specialiști și reprezintă un tip de fobie, adică o teamă sau frică, uneori nejustificată, de fenomene atmosferice sau cosmice, printre care și cutremurele de pământ. Frica momentană de cutremur poate fi justificată, atunci când în mod real se produce un seism. Astrofobia însă nu este justificată și se manifestă în așteptare', adică persoanei respective îi este frică de cutremur în lipsa lui. Este permanent în expectativa unui seism, iar această așteptare generează intensificarea fricii sau atacurilor de panică fără justificare reală. Astrofobia nu se tratează, ca orice fobie, prin expunere treptată la factorul fobic, pentru că nu poți genera seisme mici și nepericuloase, care pot servi drept tratament. Astrofobia se tratează prin acumulare de informații cu privire la seisme, care le sunt cauzele, mecanismele de producere și așa mai departe. Aceasta informare aproape științifică despre seisme poate diminua frica unei persoane de cutremure, pentru că, de cele mai multe ori, oamenilor le este frică de ceea ce nu cunosc. Vidul informațional stă de multe ori la baza astrofobiei', a încheiat psihologul Cezar Laurențiu Cioc.

timpul.md

0