714

Proiect de instruire a cadrelor didactice în predarea drepturilor femeilor

Un proiect de instruire a cadrelor didactice de predare a drepturilor femeilor elevilor este implementat de Institutul pentru Democrație din Găgauzia, în colaborare cu Asociația Culturii Bulgare „Rodoliubeț” și Centrul pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Femeii Tinere  din Chișinău, cu sprijinul UN Women din Moldova, transmite IPN.

Potrivit directorului executiv al Institutului pentru Democrație din Găgauzia, Tatiana Sergheeva, Organizația Națiunilor Unite consideră problema egalității între femei și bărbați una globală. ONU recomandă statelor să schimbe modelele de gen existente, care păstrează încă un sistem de valori inegale și standarde duble.

Tatiana Sergheeva a accentuat importanța respectării drepturilor femeilor. Spre regret, aceste drepturi nu sunt respectate suficient în Republica Moldova. Aici, în 2008, ponderea femeilor miniștri a fost de 29,4%, în 2009 – 33,3%, în 2010 – de 6,3%, iar în 2013-2016 –  25%. Ponderea femeilor deputați din Parlament în 2008 a fost de 20,8%, în 2009 – 24,8%, în 2010 a constituit 25,7%, în 2013 –19,8%, în 2015 – 21,8%, iar în 2016 – 20,8%. În prezent, în Parlament există 22 de femei (21,79%). Pe malul stâng al Nistrului situația este mai gravă. Acolo, din 43 de deputați ai Consiliului Suprem, doar doi deputați sunt femei (4,6%), iar Guvernul este format din doar patru femei (19%), din 21 de membri.

Andrei Nikolaev, președintele Asociației Culturii Bulgare „Rodoliubeț”, consideră că atunci când femeile sunt excluse din sfera luării deciziilor, democrația încetează să funcționeze. Potrivit lui, mobilizarea întregului potențial uman, și nu a părții sale separate masculine, anume în aceasta constă provocarea epocii care a început.

Reprezentanta Organizației UN Women în Moldova, Elena Rațoi, a menționat că ponderea bărbaților din Moldova care cred că femeile trebuie să tolereze violența pentru a-și păstra familia este de 28%. Totodată, în mai mult de 150 de țări există cel puțin o lege sexistă, care interzice femeilor de a avea posturi considerate „nepotrivite", cum ar fi faptul că femeia nu poate părăsi casa fără permisiunea soțului etc.

După cum se menționează în Declarația de la Beijing și în Platforma de acțiune, promovarea femeilor și realizarea egalității între bărbați și femei sunt chestiuni legate de drepturile omului și de condițiile pentru echitate socială și nu ar trebui izolate ca o problemă a femeilor, adică drepturile femeilor reprezintă o componentă integrală a drepturilor omului.

0