Persoanele care aruncă gunoiul la întâmplare riscă amenzi usturătoare
Persoanele care aruncă gunoiul de la geam, lasă pungile de gunoi curțile blocurilor de locuit, în stradă sau cei care depozitează deșeurile de construcții la platformele pentru colectarea deșeurilor riscă să fie sancționați contravențional. Autoritățile îndeamnă locatarii, dar și gestionarii blocurilor locative să denunțe rău-făcătorii.
Șeful Secției amenajare și salubrizare din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare a capitalei (DGLCA), Vasile Efros, a declarat pentru IPN că este vorba în primul rând despre cultura generală, deoarece unii preferă să-și facă curățenie în locuință, dar nu le pasă de spațiul public. Sunt cazuri în care unii locatari aruncă pur și simplu de la balcon punga cu gunoi. Însă și mai dese sunt întâlnite cazurile în care locatarii aruncă peste geam mucurile de țigară sau scuipă coji de semințe.
O altă problemă, spune responsabilul din cadrul DGLCA, este aruncarea deșeurilor de construcții la platformele pentru colectarea deșeurilor. Din aceste considerente, odată cu modernizarea platformelor, în zona din adiacent, unde de regulă se aruncă acest tip de gunoi, se plantează arbuști, astfel încât să fie îngrădit accesul. De regulă, cei care admit aceste nereguli, o fac pe timp de noapte ca să nu fie văzuți de locatari. La fel se întâmplă și în cazul deșeurilor voluminoase – dulapuri, paturi, sau în cazul deșeurilor vegetale. De multe ori locutorii din sectorul particular își aduc deșeurile vegetale, pe care le adună din grădină și din curte, la tomberoanele de pe platformele de colectare a deșeurilor.
Solicitată de IPN, ofițerul de presă al Direcției de poliție a capitalei, Natalia Stati, a declarat că de la începutul anului curent, poliția a întocmit în jur de 1900 de procese verbale pentru încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localitățile urbane și rurale. Ulterior, acestea sunt transmise comisiilor administrative din cadrul preturilor de sector sau primării, în cazul suburbiilor, care iau o decizie. Amenzile variază între 18 și 36 de unități convenționale.
Codul Contravențional, de asemenea, prevede sancțiuni pentru încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor, care variază între 12 și 30 de unități convenționale, în cazul persoanelor fizice. În cazul persoanelor juridice, amenzile pot ajunge chiar și până la 300 de unități convenționale.
timpul.md