1643

Legea antifumat aduce bani. Câte amenzi au primit fumătorii

Statul continuă să câştige bani pe seama persoanelor prinse că fumează în locuri interzise. Suma amenzilor achitate în perioada ianuarie - iulie a fost de peste 750 de mii de lei.

În total, Inspectoratul General al Poliţiei a constatat aproximativ 1600 de abateri, suma totală a amenzilor date fiind de 2,4 milioane de lei. Cel mai des, procesele-verbale au fost întocmite pentru fumatul pe terenurile de joacă, pe stadioane şi în locurile unde aveau loc manifestări. Iar trei amenzi, de aproximativ 12 mii de lei, au fost aplicate pentru fumatul în locuri publice.

În urma sesizărilor cetăţenilor şi a raziilor efectuate de poliţişti, însoţiţi de medici, au fost documentate aproximativ 260 de abateri pentru care au fost chitate amenzi de peste 62 de mii de lei. În cele mai multe cazuri au fost pedepsiţi fumătorii care şi-au aprins ţigări lângă intrările instituţiilor publice, cum ar fi spitale sau şcoli. De asemenea, în această perioadă, au fost sancţionaţi şi comercianţii care nu au afişat semnul care interzice fumatul şi care au vândut ţigări minorilor. Legea antifumat a intrat în vigoare în mai 2016.

Potrivit documentului, fumatul este interzis în piețe, în transportul public, inclusiv în taxiuri, în stațiile de așteptare, în parcurile de distracție, pe terenurile de joacă, pe stadioane și chiar în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul desfășurării evenimentelor.

publika.md

0