După 20 de ani de pregătiri, Putin și alți 4 președinți vor împărți Marea Caspică
În cursul unei reuniuni care va avea loc in Kazahstan, la Aktau, pe 12 august, președinții Azerbaidjanului, Iranului, Kazahstanului, Rusiei și Turkmenistanului vor semna o convenție cu privire la statutul juridic al Mării Caspice, anunta serviciul de presă al Kremlinului. Întâlnirea va pune capat astfel lucrarilor unei comisii comune a celor cinci țări care a lucrat 20 de ani la textul conventiei privind Marea Caspică.
Statutul juridic al Marii Caspice reprezinta o problema riverana de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Controversele sunt legate in principal de problema delimitarii zonelor de ape teritoriale pentru fiecare dintre cele cinci țări, precum și problema procedurii de aprobare pe fundul mării a lucrărilor de montaj a conductelor.
În iunie, proiectul de convenție, elaborat de Ministerul rus de Externe cu participarea celorlalte 4 țări, a fost aprobat de președintele rus Vladimir Putin.
Conform proiectului de convenție, fundul și subsolul Mării Caspice vor fi împărțite în sectoare nationale, iar zona de apa – în ape interioare și teritoriale, zone de pescuit exclusiv și zona neutra. Totodata, vor fi determinate granițele spațiului aerian deasupra zonei caspice. Documentul prevede, de asemenea, interzicerea prezenței în Marea Caspică a forțelor militare straine.
Fiecare dintre cele cinci părți va avea dreptul să traseze zona apelor teritoriale care sa nu depășeasca 15 mile marine, care vor fi măsurate de la așa-numitele ”linii de bază”. Metodologia de stabilire a ”liniilor de bază” pentru identificarea zonelor va fi aprobată printr-un acord separat. Fiecare țară va avea, de asemenea, dreptul de a stabili o zonă de pescuit de 10 mile marine, adiacenta apelor teritoriale.
Totodata, țările caspice au fost de acord să stabilească în comun cota admisibilă de pescuit și să determine mărimea cotelor naționale. Condițiile pescuitului pentru „resursele biologice acvatice comune” vor fi stabilite prin acorduri separate.
Atunci când se montează conducte pe fundul mării, traseul lor va fi coordonat numai de către țările prin ale caror ape trece conducta. Ceilalti membir ai „Caspian Five” vor fi informați de proiect prin procedură de notificare. Documentul stabilește ca cerință obligatorie conformitatea conductelor cu standardele internaționale de mediu.
De asemenea, din document rezultă că în împartirea subsolului și a apei se va ține cont de interesele Iranului, care a propus initial să se împartă Marea Caspică în cinci sectoare egale, nu in functie de linia țărmului. În documentul final există o clauză care precizeaza ca, în cazul în care un stat are configurația coastei care îl pune în „dezavantaj“, acest fapt va fi luat în considerare atunci când se lucrează la metodologia stabilirii ”liniilor de bază”.
Țările care vor semna Convenți vor avea dreptul exclusiv de a reglementa, autoriza și desfășura activități de cercetare științifică în apele lor teritoriale.
paginaderusia