Guvernul promite o cotă unică de impozit pe venit, de 12% pentru persoane fizice
Guvernul promite că va îmbunătăți cadrul legal în domeniul afacerilor, în cadrul anunțatei reforme pro-business. Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) care s-au întâlnit cu ministrul Economiei și Infrastructurii au fost informați în legătură cu principalele modificări promise în cadrul reformei:
- reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12%, prin stabilirea unei cote unice
- evaziunea fiscală va fi considerată infracțiune dacă valoarea acesteia constituie mai mult de 300 de mii de lei
- procedura de ridicare documentelor, obiectelor, dispozitivelor de stocare a datelor sau a sistemelor de informații în original va fi o excepție, doar în cazurile în care nu stopează în mod inevitabil activitatea economică a persoanei;
- a fost introdusă răspundere pentru funcționari în cazul în care nu eliberează în termen sau refuză neîntemeiat eliberarea actelor permisive
- controlul la fața locului a organelor statului se va face doar după efectuarea controlului documentar la oficiul organului de control și dacă acest control nu este suficient
- măsura de arest, în calitate de măsură preventivă, va fi aplicată doar pentru infracțiunile pentru care Codul penal prevede aplicarea pedepsei sub forma privațiunii de libertate de 3 și mai mulți ani sau dacă persoana nu și-a recunoscut vina
- reducerea contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat de la 23% la 18% (se referă exclusiv la sectorul corporativ)
- dublarea scutirii personale, de la 11.280 de lei la 24.000 de lei. etc.
„Reforma pro-business este o gură de oxigen de care avea nevoie mediul de afaceri pentru a recăpăta încrederea în ceea ce poate realiza acasă. Agenții economici nu au cerut de la stat niciodată mai mult decât suport și legi care să le simplifice activitatea, să nu fie nevoiți să se ascundă și să aibă predictibilitatea afacerilor. De aceea, am redus numărul de acte permisive, am optimizat instituțiile cu funcții de control, am lansat luna trecută ghișeul unic. Într-un final, avem acest pachet de legi, care va permite businessului să crească și să se dezvolte”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici