686

Guvernul a cumpărat banca lui Platon și va scoate acțiunile de la Moldova Agroindbank la vânzare

Agenţia Proprităţi Publice din cadrul Guvernului a cumpărat două pachete de acţiuni ale Moldova Agroindbank în cadrul a două tranzacţii la Bursa de Valori a Moldovei. Valoarea totală a tranzacţiei este de 450,03 milioane lei. Ulterior, Agenţia va expune la vânzare pe piaţa reglementată, prin licitaţie cu strigare, acţiunile procurate, în cadrul unui pachet unic, scrie mold-street.com.

Amintim, în context, că Guvernul a aprobat recent vânzarea a peste 40 la sută din acţiunile Moldova Agroindbank către un consorțiu internaţional. Un antecontract semnat în iunie precede organizarea ulterioară a unei licitaţii transparente.

Consorţiul care doreşte să prea 41 la sută din acţiunie Moldova Agroindbank este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Horizon Capital, o companie de gestiune a fondurilor de investiții, şi Invalda, o societate de investiții din Lituania. Valoarea tranzacţiei depăşeşte 450 de milioane de lei.

Reamintim, de asemenea, că proiectul Zeppelin Investigations a publicat recent o amplă investigație, care dezvăluie în premieră legătura dintre Laundromatul Rusesc și atacul la sistemul financiar-bancar moldovenesc.

Conform probelor prezentate de jurnaliști, atacul la sistemul bancar moldovenesc din perioada 2010-2014, este o inginerie financiară implementată de raiderul Veaceslav Platon, sub patronajul serviciilor speciale de la Moscova. În această schemă figurează şi atacul raider al lui Veaceslav Platon asupra Moldova Agroindbank.

Zeppelin scrie că, după ce a preluat controlul asupra Moldindconbank, ”următoarea lovitură a lui Platon a venit asupra BC „Moldova Agroindank” SA, fiind aplicată practic aceeași schemă și aceiași actori”. ”Același broker, „Fincom”, cu conturile în “MoldIndConBank”, aceleași zone off-shore și aceeiași țară, Rusia, în care acționarii “Moldova Agroindbank” ar fi avut pretinse datorii. Atacul asupra acționarilor a început printr-o hotărâre din 28 decembrie 2010 a Arbitrajului Ad Hoc din Sankt-Petersburg, care a fost pusă în aplicare pe teritoriul Republicii Moldova printr-o decizie din august 2011 a Curții de Apel cu sediul în Căușeni, orașul de baștină al lui Platon și prin care 27,5% din acțiunile “Moldova Agroindbank” au trecut la compania off-shore „Merchant Outpost Company”.

Aceeași investigație mai arată că, în 2015, Platon și-a mărit cota în bancă prin cumpărarea, prin interpuși, pe banii de la Banca de Economii, a unui pachet de 0,26 la sută din acțiuni ale instituției.

În 2016, Banca Națională a stabilit că un grup de 20 de acționari activau concertat. Este vorba despre firme și persoane interpuse prin care Veaceslav Platon controla instituția financiară. Prin dispoziția regulatorului, acțiunile urmau să fie vândute de către deținători în termen de trei luni, iar pentru că aceștia au refuzat, au fost anulate și emise din nou și scoase la vânzare.

timpul.md

0