1396

Primăria din Roma oferă bani romilor care se întorc în România

După modelul francez, Primăria Romei a inițiat un program prin  încearcă să rezolve problema romilor proveniți în mare parte din România, care au invadat capitala italiană și care s-au instalat în tabăra ”Camping River”.

Acum, autoritățile vor să desființeze tabăra, dar, în același timp, nu vor să se trezească cu alta și pentru asta autoritățile le oferă bani romilor care acceptă să se întoarcă acasă, în țara natală. 

Potrivit ilgiornale.it, romii care se vor înscrie în program vor primi între 1.000 și 3.000 de euro pentru a se întoarce în țară, unde vor fi consiliați în vederea reintegrării. 14 romi s-au înscris în program și așteaptă banii.

Peste 400 de persoane locuiesc în ”Camping River”, tabără ilegală pe care autoritățile au evacuat-o anul trecut, în toamnă, dar care, între timp, a fost =din nou ocupată.

”Am pus la punct o gamă largă de posibilități pentru a putea desființa tabăra de romi ‘Camping River’ prin implicarea constantă a locuitorilor”, a scris pe Facebook primărița Romei, Virginia Raggi (foto).

”Unul dintre instrumentele disponibile pentru acești oameni este întoarcerea voluntară asistată în țara de origine, continuată cu un proiect de incluziune socială”, a explicat Raggi, scrie stirileprotv.ro.

Potrivit programului, romii care se încriu vor semna un acord detaliat prin care își vor asuma responsabilități, acord care impune respectarea drepturilor și îndatoririlor. ”Programele care vor urmării cetățenii romi întorși în țară sunt urmărite și monitorizate în strânsă cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe, Poliția, Prefectura Romei și alte instituții ale țării de origine”, a mai spus Virginia Raggi.

Virginia Raggi a postat pe Facebook un video cu o parte din cei cei 14 romi înscriși în program. În timp ce aceștia mulțumesc  Primăriei Romei pentru ajutorul acordat și spun că își vor căuta în România locuri de muncă, utilizatorii își exprimă neîncrederea și spun că romii se vor întoarce imediat după ce termină banii, până la sfârșitul verii.

unimedia.info

0