1318

Câți litri de benzină își poate procura un moldovean dintr-un salariu mediu

Scumpirea carburanților este o problemă majoră pentru Republica Moldova. Țara noastră se află la coada clasamentului în Europa după cantitatea de benzină care poate fi procurată dintr-un salariu mediu net. Cel puțin aceasta susține analistul economic, Veaceslav Ioniță.

„Astfel, dintr-un salariu net în Moldova pot fi procurate 219 litri benzină, cea ce ne plasează pe locul 44 din 45 din Europa. mai jos decât noi este doar Ucraina cu 216 litri, iar în fața noastră se află Albania cu 279 litri.

Clasamentul este condus de către Elveția unde dintr-un salariu mediu pot fi procurate 3286 litri benzină, sau de 15 ori mai mult decât în Moldova.

România în acest clasament ocupă locul 34 cu 486 litri de benzină, iar Rusia locul 19 cu 840 litri de benzină. Chiar dacă salariul mediu în România este mai mare decât în Rusia, totuși din cauza prețului mic la benzină din Rusia, care este de 2 ori mai mic decât în România și cu 50% mai mic decât în Moldova, Rusia în acest clasament ocupă un loc de frunte”, spune într-o postare analistul economic, Veaceslav Ioniță.

Amintim că recent Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică scumpise prețurile la carburanți, astfel încât litrul de benzină costa peste 1 euro.

Ulterior, după ce societatea civilă și unii deputați au reacționat negativ la scumpirea carburanților, ANRE a anunțat că va coborî prețurile. 

Și Pavel Filip solicitase ministrului Chiril Gaburici să vadă modalitatea prin care ANRE a majorat prețurile la combustibil și să vină cu o nouă formulă de calcul, dacă este necesar. 

Iar ieri, șoferii au organizat un protest în centru capitalei. În final s-a decis ca astăzi va fi creat un grup de lucru format din manifestanți și reprezentanți ai ministerului, care să adreseze întrebări ANRE-ului.

unimedia.info

0