1457

BERD va susține Moldova în realizarea reformelor de dezvoltare a țării

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este unul din partenerii strategici al Republicii Moldova, oferind un sprijin continuu autorităților naționale în domenii cheie, inclusiv dezvoltarea economică și socială, știința și inovarea, reabilitarea infrastructurii, susținerea integrării în piețele energetice europene și diversificarea surselor de energie.

Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu Angela Sax, șeful Biroului BERD în Republica Moldova, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

În special, ministrul Tudor Ulianovschi a menționat susținerea oferită de BERD pentru îmbunătățirea securității energetice a țării în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Tratatului Comunității Energetice și al Acordului de Asociere RM-UE.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind eficientizarea colaborării bilaterale între Republica Moldova și BERD prin intermediul diferitor proiecte susținute de instituția financiară, precum și posibilitatea inițierii unor noi programe de cooperare, reieșind din prioritățile strategiilor de dezvoltare a țării, realizate de Guvern. În context, Tudor Ulianovschi și Angela Sax au convenit asupra menţinerii unei comunicări intensive în vederea pregătiri mai eficiente a întrevederii Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu conducerea BERD, preconizată pentru luna iunie 2018.

La rândul său, șeful Biroului BERD în Republica Moldova a apreciat eforturile autorităților în realizarea programelor de reformare și modernizare a țării, în special prin îmbunătățirea mediului de afaceri, reducerea birocrației și asigurarea stabilității în sectorul bancar, lucru care transformă țara noastră într-o destinație atractivă pentru investitorii străini. Angela Sax a confirmat disponibilitatea BERD de a susține în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor orientate spre asigurarea dezvoltării economice durabile.

Pe parcursul anului 2017, BERD a acordat Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 131 milioane de euro pentru implementarea a 10 proiecte. De la începutul activității sale în țara noastră, BERD a finanțat 122 de proiecte în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.

noi.md

0