NATO lansează cel de-al 2-lea proiect pe apărare cibernetică în Moldova
Sursa foto: nato.int
Alianța Nord-Atlantică a precizat, pe site-ul său oficial că forțele armate ale R. Moldova caută să-și dezvolte și să-și mărească capacitățile de apărare cibernetică și pentru a face față celor mai sofisticate și noi amenințări cibernetice.
"Sperăm ca rezultatul acestui proiect va conduce la o mai bună pozționare a Ministerului Apărării de abordare a unei game largi de provocări în domeniul apărării cibernetice", a declarat subsecretarul general adjunct însărcinat cu Divizia provocărilor emergente în domeniul securităţii din cadrul NATO, Jamie Shea.
El şi-a exprimat speranţa ca proiectul să contribuie la „activităţi de formare şi cercetare în domeniul apărării cibernetice pentru personalul forţelor armate şi instituţiile relevate în domeniul securităţii din (Republica) Moldova şi poate chiar la extinderea lui la alte instituţii publice”.
Unul dintre principalele obiective ale proiectului este înfiinţarea unei capacităţi de răspuns la incidente cibernetice în cadrul forţelor armate moldovene şi o infrastructură de susţinere a apărării cibernetice.
„Astăzi am făcut încă un pas în consolidarea cooperării practice între NATO şi Republica Moldova, prin lansarea proiectului. Înţiinţarea unei Capacităţi de răspuns la incidente cibernetice va consoloda capacităţile cibernetice ale Ministerului Apărării şi va fi totodată benefică aliaţilor NATO şi ţărilor partenere”, a declarat Radu Burduja, secretar general la ministerul moldovean.
Acest proiect reuneşte experţi moldoveni în domeniul apărării cibernetice şi din cadrul Agenţiei NATO pentru Comunicaţii şi Informaţii, cu sediul la Bruxelles.
Este vorba despre al treilea proiect SPS lansat în cadrul Iniţiativei în vederea construirii capacităţilor apărării şi conexe securităţii, realizate pentru Chișinău.
politics.md