1008

Cine sunt judecătorii care vor decide soarta primarului de Orhei

Sursa foto: elenarobu.md
După aproape opt luni de blocaj, dosarul pe numele lui Ilan Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmează a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată, transmite Ziarul de Gardă.

Vitalie Movilă, președintele completului de judecată care va decide soarta lui Șor, și-a început cariera de judecător în 2004, la Judecătoria Cahul. Din 2011, examinează dosare la Curtea de Apel Cahul.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese disponibile pe portalul Autorității Naționale de Integritate, cea pentru 2016, Vitalie Movilă a ridicat un salariu lunar de aproape 20 de mii de lei, contribuind la bugetul familiei cu 238 016 lei. Soția sa, care este angajată la RED Union Fenosa, a fost plătită cu 82 980 de lei.

Evghenii Dvurecenschi a acces în sistem în 2004, însă în funcție de magistrat la fosta Judecătorie Taraclia. În 2012 a fost desemnat președinte al instanței respective, iar în 2015 devine judecător la CA Cahul. Magistratul a fost remunerat în funcția de judecător la CA Cahul cu 236 746 de lei, în 2016. Soția sa, care la acel moment activa în or. Taraclia, la Agenția pentru ocuparea forței de muncă, a ridicat un salariu de 9 040 de lei.

Nina Veleva activează de zece ani în sistem, fiind judecătoare la instanța de apel Cahul din 2015. Salariul pentru 2016 a magistratei a constituit 238 501 lei. Soțul acesteia, care activează la Școala Profesională nr. 2 din Cahul, a contribuit la bugetul familiei cu 39 323 de lei.

Menționăm că din cei 21 de judecători ai Colegiului Penal de la Curtea de Apel Chișinău, patru s-au abținut de la examinarea dosarului lui Ilan Șor, șase au examinat diverse măsuri preventive în acest caz, iar alți șase s-au ocupat de dosare în care au fost implicați controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și ex-premierul Vlad Filat.

Prin urmare, președintele instituției a cerut Curții Supreme de Justiție strămutarea cazului. Printre argumentele acestuia s-a numărat și faptul că șefa Secretariatului Curții de Apel Chișinău este și soția unuia dintre avocații lui Ilan Șor.

Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de spălare de bani și înșelăciune prin abuz de încredere, iar la 21 iunie 2017 a fost condamnat la 7 ani și jumătate de pușcărie. Timp de aproape jumătate de an, dosarul său s-a prăfuit la Judecătoria Buiucani, deoarece nu avea cine să traducă sentința motivată.

0