698

Ce caută oamenii pe Instagram? Răspunsul vine de la un psihoterapeut

La începuturi, Instagram aduna peisaje excepționale și compoziții artistice în centrul cărora se afla, printre altele, mâncarea. Era o platformă pe care oamenii creativi distribuiau imagini cu activitățile lor zilnice. De la o vreme încoace, urmărim un show fără sfârșit în care fundurile goale, viața de lux sau viața de lux mimată și reclama la tot felul de produse sunt în centrul atenției. Dacă ultima are cât de cât sens, atunci semnele de întrebare se mențin în primele două cazuri. De ce sunt atât de apreciate fundurile goale de exemplu? De ce pozele în care sintagma „îmbrăcat (ă) sumar” e o descriere palidă pentru ceea ce vedem? 

„Mediul online îi permite omului să-și manifeste tot ceea ce reprimă și ascunde în mediul real. Ceea ce nu permite cultura reală, permite cultura online, ceea ce este anormal în cultura reală, devine o tradiție în mediul online. Slăbiciunile și complexele de inferioritate trăite de individ, pot fi compensate în mediul online prin etalarea brandurilor, a bunurilor de lux și a fundurilor goale. Toate sunt motivate de dorința de a fi apreciat, iar acest lucru se întâmplă mai frecvent în cazul persoanelor cu diverse complexe de inferioritate sau imagine de sine negativă. În alte situații aceste postări  mai pot fi însoțite și de dorința de a provoca invidie. Astfel, cel care postează poate avea un sentiment de invingător, iar pe restul îi percepe ca fiind pierdanți. Unele persoane nedorind să rămână în urmă, caută modalități de a da lovitura de grație și astfel se declanșează o competiție nedeclarată. Este un joc tacit, iar unele like-uri sunt gesturi diplomatice, care au funcția de a nega prezența unei concurențe sau a invidiei sau de a-l face pe cineva să se simtă dator cu câteva like-uri. În mediul virtual este mult mai ușor să primești validare și apreciere, cu mai puține costuri și efort. Toate aceste postări se transformă în tendințe, adică se fomrează o cultură specifică mediului online, iar cel care dorește să se integreze în acest mediu, nu are decât să facă același lucru, în caz contrar, individul se poate simți  inferior sau neluat în seamă”, explică Ștefan Popov.

Sunt selfie-urile un semn de boală? Mai ieri aflam că există și un nume pentru nevoia obsesivă de a face selfie-uri. Patologia psihică s-ar numi selfita (selfitis). 

„Aceste gesturi nu reprezintă careva tendințe patologice, așa cum le place unora să afirme, ci compensarea unei imagini scăzute de sine, sentiment cu care ne confruntăm mulți dintre noi, dar o compensăm prin modalități diferite. Selfie-ul este doar o modalitate simplă de a „cerși” atenție și apreciere. De fapt, pentru unii aceasta devine o „artă”, afișând expresii meditave și citate filosofice pentru a reda  seriozitatea și profunzimea unei postări, care însoțesc mesajul ascuns al pozei „eu sunt nice”!”

De ce unele personaje sunt urmărite mai mult decât altele?

„Societatea contemporană este afectată de o criză a valorilor. Individul este dezorientat în privința priorităților, iar procesul de selectare a informației este unul haotic. Indiviul pierde discernămândul dintre ceea ce este important pentru dânsul și ceea ce poate deveni o poluare a minții.  Viața și opiniile altora au o pondere ridicată, atunci când ne îndoim de propria personalitate. În disperare de a se regăsi, individul are tendința de a-i urmări pe toți, fără discernământ. Copilul rătăcit în mulțime agață și trage de toate fustele în speranță de a o regăsi pe mama. Să nu uităm și de nevoile biologice ale omului, omul devine foarte vulnerabil în fața stimulilor sexuali și materiali. În mediul virtual putem simula și manifesta anumite fantezii, dorințe și plăceri. Astfel se exiplică și succesul postărilor care reprezintă vizitele la cosmetolog, la fitness etc. E vorba de empatizarea dorințelor și a nevoilor personale, care pentru unii sunt mai importante decât nevoia de a contempla natura. Urmărim și ne place ceea ce ne lipsește. ”

În concluzie, ar fi bine să ne întrebăm de ce lumea petrece din ce în ce mai mult timp în mediul online? Oare dacă nevoile sale de bază ar fi satifăcute în mediul real, ar mai fi motivat să petreacă atât de mult timp pe rețelele de socializare? Ceea ce omul nu primește în mediul real, o va căuta în mediul online și acest lucru devine pentru el o valoare.

ea.md

0