588

Ce a adus bun anul 2017 în domeniul patrimoniului cultural şi protecţiei monumentelor

Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. Cu această ocazie, IPN a adunat prin lume gânduri bune, de această dată doar bune, de la cei care iau decizii și de la cei pentru care se iau decizii.

Clasamentul Ministerului Educţiei, Culturii şi Cercetării:

# Lansarea Proiectului Twinning

„Acesta prevede conservarea și reconsiderarea patrimoniului cultural, precum și sporirea potențialului organizațiilor societății civile în domeniul sectorului cultural, cofinanțat de Uniunea Europeană, cu un buget de 1 milion de euro. Proiectul va avea o durată de doi ani, din septembrie 2017 până în septembrie 2019. În cadrul proiectului, vor fi implicați aproape 30 de experți din Italia care vor activa în strânsă cooperare cu experții moldoveni. Instituția beneficiară este Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu organizațiile și instituțiile sale care activează în domeniul conservării și protecției patrimoniului, precum și alți actori implicați în implementarea politicilor de protecție a patrimoniului cultural”.

# Lucrări de restaurare a Sălii cu Orgă

„Edificiul Sălii cu Orgă datează din anul 1901 și deține statut de monument istoric de categorie națională. Restaurarea acestuia constituie una din prioritățile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Proiectul de restaurare este realizat grație sprijinului financiar oferit din partea Guvernului României. Această donaţie va permite restaurarea integrală a edificiului. În anul 2017 au fost realizate o parte importantă din lucrările prevăzute de proiectul de restaurare”.

# Inițierea lucrărilor de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni

„Proiectul de restaurare a bisericii face parte din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală (AFCP) și este implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova. În urma finalizării proiectului vor fi create condiții prielnice pentru readucerea în circuitul public și punerea în valoare culturală, educativă, turistică și economică a unui valoros obiect de patrimoniu din Europa de Sud-Est. Astfel, Biserica din Căușeni va depăși semnificația sa de simbol și se va transforma într-un muzeu veritabil, care va deveni un factor cultural omniprezent în cele mai diverse activități locale, naționale, dar și internaționale”.

# Elaborarea Registrului Național al Monumentelor de For Public

„Acesta a fost întocmit pentru a evidența monumentele, dar și pentru protecția acestora, având în vedere prevederile privind delimitarea terenului monumentelor de for public, elaborarea planurilor zonelor de protecție a monumentelor, cu înregistrarea acestora în baza de date la Cadastru”.

# Elaborarea și aprobarea Legii privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

„Legea are ca scop asigurarea unui cadru juridic eficient referitor la mormintele şi operele comemorative de război, parte componentă a politicii de păstrare şi perpetuare a memoriei istorice, educării patriotismului cetățenilor Republicii Moldova”.

# Aprobarea Legii Muzeelor

„Legea vine să răspundă provocărilor și problemelor identificate în domeniul muzeal al Republicii Moldova”.

Clasamentul Agenției de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor:

# Sala cu Orgă

„Șantierul de restaurare este susținut de Guvernul României. Fosta bancă urbană, care era în proces de ruinare, în prezent este în proces de restaurare, ajungându-se la finalul primei etape a proiectului”.

Deschiderea șantierului de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Căuşeni

„Este un monument de istorie și arhitectură de categorie națională. Proiectul este susținut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală, Ambasada Statelor Unite ale Americii”.

# Susținerea unei serii de inițiative locale

„A fost elaborată schița de proiect a execuției Turnului de apă, monument de istorie și arhitectură din or. Drochia. Proiectul a fost elaborat în colaborare cu Urban Life Project. O altă schiţă de proiect a vizat Moara de vânt din satul Cernoleuca, raionul Dondușeni, un releveu, iar proiectul de execuție a fost elaborat în colaborare cu Societatea Internațională de Mulinologie, arhitecți din Grecia, Germania și România. Un alt proiect elaborat este cu referință la reabilitarea unui cartier din zona istorică a municipiului Chișinău, din perimetru străzilor Sfatul Țării-Șciusev-M. Cebotari-Kogălniceanu”.

# Lansarea brand-ului Chișinăul de seară: orașul luminilor

„A fost stabilită colaborarea cu grupul de arhitecți din Franța – Alain Guilhot Lumiere şi cu Asociația Renaissance de Vieux Lyon, ceea ce a permis lansarea brand-ului – Chișinăul de seară: orașul luminilor. Aceste colaborări au drept scop sensibilizarea, informarea societății despre o atitudine responsabilă pentru conservarea-restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric din Republica Moldova, după bunele practici din Republica Franceză”.

# Nu a fost constatată în 2017 nicio demolare de monumente

„Un punct forte, pe acest domeniu, este faptul că mecanismul de protejare a început să funcționeze, specialiștii AIRM nu au constatat în 2017 nicio demolare de monumente, ritmul masiv de demolare înregistrat anterior a fost oprit”.

Clasamentul Instituţiei Private Centrul SITe:

Restaurarea clădirii Muzeului Naţional de Arte al Moldovei, blocul central.

# Restaurarea curentă a Sălii cu Orgă, finalizare care este planificată în anul 2018.

# Restaurarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Căuşeni, începutul lucrărilor de restaurare a picturii medievale din interiorul bisericii şi lucrări de restaurare la clădirea monumentului.

# Restaurarea blocului II al Universităţii de Stat din Moldova. Începutul lucrărilor a fost în 2016.

0