955

Vlad Plahotniuc vrea Guvern tehnocrat la Chișinău

Guvernul R.Moldova va fi unul tehnocrat, anunță Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat. Jumătate din componența Guvernului Filip a fost schimbată. Mai exact, au fost propuși 7 noi miniștri din cei 13. În noua componență se vor regăsi, de fapt, și foști membri ai Guvernului. Aici vorbim de ex-premierul, Iurie Leancă sau Alexandru Tănase, ministru al Justiției în Guvernul Filat. Și Chiril Gaburici, fostul prim-ministru, care și-a dat demisia după scandalul legat de diploma sa falsă de studii, revine. Președintele moldovean, Igor Dodon refuză să semneze decretele de numire a noilor miniștri, iar speakerul Parlamentului, Andrian Candu vorbește, în acest context, de o posibilă suspendare temporară din funcție a șefului statului.

Schimbarea radicală a Guvernului de la Chișinău, condus de Pavel Filip, a fost anunțată la sediul Partidului Democrat de liderul formațiunii. Vlad Plahotniuc susține că noul an îl vom începe cu un Executiv aproape tehnocrat, format din profesioniști. ”Scopul de bază al schimbărilor în Guvern este legat de obiectivul prioritar al PD de adaptare a activităţii Guvernului la nevoile reale ale populaţiei, de o schimbare de atitudine şi de eficientizarea activităţii instituţiilor statului în raport cu cerinţele cetăţenilor. Guvernul a ajuns la o credibilitate de 4 ori mai mare decât în luna precedentă. Știm că se poate mai mult și vrem să facem mai mult”.

Liderul PD spune că își dorește, alături de colegii din coaliția de guvernare să ofere Guvernului o mai mare independență, să fie depolitizat.

La rândul său, premierul Pavel Filip spune că remanierea guvernamentală va da posibilitatea Executivului să-şi continue activitatea, fără a fi implicat în procesul electoral de anul viitor.”Anul acesta am pornit o reformă fundamentală – cea a administraţiei publice centrale. Nu a fost un proces uşor, dar am reuşit să integrăm cu succes această reformă. După care a urmat selectarea secretarilor de stat. Acum trecem în ultima etapă – cea de depolitizare a Guvernului. În continuare avem de realizat o agendă de reforme ambiţioasă”, afirmă Filip.

Așadar, dintre cei șapte noi membri ai Executivului, trei sunt deja cunoscuți pentru activitatea în cadrul Guvernului. Alexandru Tănase, numit acum ministru al Justiției, a deținut această funcție și în Executivul condus de liberal-democratul, Vlad Filat, în perioada 2009-2011.Tănase a fost și vicepreședintele PLDM, dar și președinte al Curții Constituționale din R.Moldova.

Fostul premier, Chiril Gaburici a fost propus pentru funcția de ministru al Economiei. Amintim că, Chiril Gaburici a condus Guvernul minoritar din februarie până în iunie 2015, când și-a prezentat demisia, după scandalul legat de diploma sa falsă de studii.

Liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă, fost șef al Executivului, va ocupa de acum încolo fotoliul de vicepremier pentru reintegrarea europeană. O nouă funcție, anunțată de democrați. Iată ce spune Vlad Plahotniuc, liderul PD:  ”Pentru prima dată, integrarea europeană va fi o componentă separată şi va fi administrată în mod special de un vicepremier care va avea sarcina de a dinamiza implementarea Acordului de Asociere cu UE şi de a impulsiona armonizarea activităţii Guvernului cu standardele europene de funcţionare a instituţiilor. Scopul de baza privind schimbările de la guvern sunt nevoile reale ale oamenilor. Este un domeniu strategic, de aceea s-a luat aceasta decizie”.

Între timp, au fost anunțați și alți noi miniștri. La Externe va fi Tudor Ulianovschi, ambasador al R.Moldova la Geneva. Noul ministrul al Agriculturii este Liviu Volconovici, rector al Universității Agrare din R.Moldova. Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale va fi condus de Svetlana Cebotari, directoarea Centrului de Transfuzie a Sângelui, iar vicepremier pe reintegrare a fost numită Cristina Lesnic, angajată a Ministerului de Interne.

Doar patru miniștri din Cabinetul lui Pavel Filip își păstrează fotoliile: Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Culturii si Educației, Monica Babuc și ministrul Apărării, Eugen Sturza.

Și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah rămâne în Guvern.

Igor Dodon:“Nu voi accepta noile candidaturi”

Președintele moldovean, Igor Dodon refuză propunerea democraților și spune că nu va accepta noile candidaturi pentru funcțiile de miniștri. ”Am văzut în lista candidaturilor mai multe nume cunoscute, de tristă faimă, care s-au compromis politic. Unii dintre aceștia au demonstrat și inconsecvență, și lipsă de profesionalism, și oportunism regretabil. Locul unora dintre ei e la răcoare, nu în fotolii de vicepremier. Majoritatea parlamentară comite o eroare serioasă prin această așa-numită reformă de cadre. Este evident că Guvernul devine mai politizat acum. Totul e cusut cu ață albă, algoritmul e vizibil. Iar revolta cetățenilor va spori”, consideră Dodon.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat, marți seara, la TVR Moldova că Igor Dodon ar putea fi din nou suspendat temporar din funcție, în cazul în care refuză să semneze decretele de numire a noilor miniștri. Șeful statului poate respinge o singură dată candidaturile propuse. Dacă sunt respinse repetat, Partidul Democrat va sesiza Curtea Constituțională, cum s-a întâmplat și în cazul desemnării ministrului Apărării.

Maia Sandu:”Toţi aceşti oameni noi-vechi se află sub papucul lui Plahotniuc”

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu susține că remanierea guvernamentală arată că Partidul Democrat nu are cadre suficiente să demareze reformele necesare pentru oameni. ”Toate sondajele, dar şi scăderea drastică a bunăstării majorităţii cetăţenilor arată că guvernarea Plahotniuc -Dodon se află în criză. Criză de imagine, criză de idei şi criză de credibilitate. Iată de ce, pentru a salva aparenţele, au adus la guvernare oameni din vechea garnitură PLDM-istă. Dar toţi aceşti oameni noi-vechi se află sub papucul lui Plahotniuc şi vor mima în continuare reformele, aşa cum au făcut până acum. Lumea nu-i mai crede. Schimbarea adevărată va fi adusă de alegerile parlamentare din 2018, prin aducerea în politică a unor oameni cu adevărat integri şi profesionişti”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Analist: Remanierea guvernamentală, ”o mișcare surprinzătoare, riscantă”

Comentatorul politic, Nicolae Negru este de părere că anunțul lui Plahotniuc privind remanierea guvernamentală este o mișcare ”surprinzătoare, riscantă, a cărei motivație nu este clară întru totul”. „Dacă Guvernul funcționa atât de bine, precum se spune, o remaniere atât de amplă, cu introducerea unor persoane noi, ar putea avea un impact invers celui scontat, mișcarea, reformele ar putea încetini, în loc să se accelereze”, declară Nicolae Negru, citat de Ziarul Național de la Chișinău.

”Unii miniștri meritau să fie schimbați, alții însă își făceau bine treaba și schimbarea lor pare nedreaptă. Mă refer, în primul rând, la Gheorghe Balan, vice-premier pentru Reintegrare, a cărui activitate o apreciase însuși Plahotniuc, după semnarea celor patru înțelegeri cu Tiraspolul. De asemenea, nu pare justificată înlocuirea lui Octavian Calmâc cu Chiril Gaburici, care e un bun om afaceri (cu o problemă de integritate, din care motiv și-a dat demisia din funcția de premier, de altfel), dar nu e și un economist de forță”, comentează Nicolae Negru.

Cât despre Iurie Leancă, editorialistul Ziarului Național spune că nu pune nimeni la îndoială calitățile sale de diplomat, dar „are probleme în relațiile cu președintele PPE, Joseph Daul, care poate influența deciziile UE în relațiile cu Republica Moldova”. „Pe de altă parte, mi se pare adecvată, necesară înlocuirea ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, cu Alexandru Tănase, care, posedând o vastă experiență în domeniu, va putea contribui mai bine la crearea unei justiții independente și profesioniste”, conchide analistul Nicolae Negru.

Pavel Filip a fost desemnat premier la 15 ianuarie 2016 de președintele moldovean de atunci Nicolae Timofti. Asta, după ce șeful statului a refuzat candidatura lui Plahotniuc. Pavel Filip împreună cu echipa de miniștri au depus jurământul la Președinție, la 20 ianuarie, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc aproape de miezul nopții, în timp ce mii de oamenii protestau la Parlament, nemulțumiți de votarea Guvernului Filip, considerat loial oligarhului Vlad Plahotniuc. Manifestanții cereau demisia actualei guvernări și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, ceea ce nu s-a întâmplat.

rfi.ro

0