1354

Cele mai proaste parole din 2017 îți arată că oamenii nu se schimbă

De la criza Yahoo, care a afectat milioane de oameni, la recentele atacuri cibernetice WannaCry și BadRabbit, 2017 a adus câteva dezastre majore în domeniul securității informatice, scrie playtech.ro.

Chiar și așa, în ciuda avertismentelor continue ale cercetătorilor din domeniul securității, mulți oameni încă folosesc parole slabe și ușor de ghicit pentru a-și proteja dispozitivele și conturile. SplashData a făcut o listă cu cele mai proaste parole din 2017, folosind date din mai mult de cinci milioane de parole scoase în acest an și, deloc surprinzător, ”123456” și ”parola” sunt cap de listă.

Lista conține câteva parole ineficiente pe care, dintr-un anumit motiv, utilizatorii le-au păstrat mult timp, iar alții continuă să o facă. Pe lângă cele mai populare parole, se regăsesc ”qwerty”,”admin” sau ”login”. Deloc ciudat, și Star Wars și-a făcut loc pe listă. Parola ”starwars” ocupă locul 16 în lista cu cele mai proaste parole.

Din păcate, noul film din franciza Star Wars care a stârnit o mulțime de reacție în rândul SF-iștilor. Această parolă poate fi la fel de periculoasă ca ”123456”. Hackerii folosesc termeni obișnuiți din cultura pop sau sport pentru a accesa conturi online, știind că există o mare probabilitate ca oamenii să le folosească, pentru că sunt ușor de reținut.

Există mai mulți termeni din acestă listă, plus prenume sau hobby-uri, ca ”Iordan”, ”harley”, ”robert”, ”matthew”, ”daniel”, ”andrew”, alături de ”fotbal” sau alte sporturi.

În plus, lista se întinde și până la nume de mașini, de la ”ferrari” la ”mercedes”. Deși e imposibil să nu fi auzit măcar o dată-n viață despre atacurile hackerilor și despre cât de importantă este securitatea, ca să-ți protejezi dispozitivele și conturile, încă există acestă problemă legată de parola pe care o alegi să te protejezi, iar experții în securitate cibernetică nu o înțeleg.

unimedia.info

0