527

Procurorii cer 16 ani de închisoare în noul dosar în care este cercetat Veaceslav Platon

Procurorii cer 16 ani de închisoare în noul dosar în care este cercetat Veaceslav Platon, pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari.

„În poziția susținerii poziției sale, acuzatorul de stat a indicat doar faptul că presupune că ar fi avut intenția să sustragă, presupune că un act ar fi falsificat. Referitor la martori, la fel, se presupune că Platon ar fi beneficiat. Învinuirile aduse sunt aberații, nemaivorbind de termenul de 16 ani solicitat de procuror”, a declarat avocatul lui Platon, Ion Crețu, după ședința de judecată care a avut loc ieri.

În noul dosar, lui Platon i se încriminează că în anul 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acțiuni a trei companii de asigurare, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea mijloacele financiare deținute pe conturile acestor societăți.

„Inculpatul a implicat în comiterea faptei infracționale pe încă două persoane în calitate de autori, care nemijlocit urmau să realizeze planul criminal elaborat în vederea obținerii bunurilor ce nu li se cuvin.

Totodată, acțiunile intenționate ale grupului criminal organizat nu și-au produs efectul, din cauze independente de voința făptuitorilor, fiind reținuți de procurorii anticorupție în colaborare cu ofițerii Centrului Național Anticorupție și ofițerii Inspectoratului General al Poliției.

În fapt aceștia au elaborat un plan infracțional de sustragere a mijloacelor financiare care se aflau pe conturile unei companii din România (peste 205 milioane lei), dispunând inițierea procedurii de separare de Moldasig”, anunţa Procuratura Generală.

Potrivit anchetatorilor, operațiunea urma să se desfășoare prin schimbarea fictivă a acționariatului, întru înlocuirea membrilor conducerii executive cu persoane loiale pentru a putea sustrage mijloacele financiare disponibile în conturile societății, prin semnarea actelor de transfer a lichidităților în adresa altor entități controlate tot de Platon.

Totodată procurorii susțineau că Veaceslav Platon, aflat deja în închisoare, urmărind scopul de însușire a mijloacelor bănești disponibile în conturile Moldasig și Alliance Insurance Group (peste 3,5 milioane de lei și aproximativ 10 milioane de dolari), „a organizat și a dirijat, în contextul aceluiași grup criminal organizat, un șir de acțiuni cu caracter ilicit, îndreptate la numirea unor noi vicedirectori la companiile de asigurări”.

Amintim că pe 20 aprilie 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 milioane de lei.

Anterior omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare de magistrații de la Judecătoria Buiucani. Sentința a fost pronunțată la data de 20 aprilie curent.

Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova la 29 august curent. La data de 30 august, omul de afaceri a fost plasat în arest pentru 30 de zile la Penitenciarul nr. 13 din capitală.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, Platon a fost plasat în Penitenciarul nr. 13 din motiv că în izolatorul CNA nu mai erau locuri.

La 25 iulie curent, procurorii din RM au emis un mandat de arest, pentru 30 de zile, pe numele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. 

La 26 iulie Platon a fost dat căutare internațională și reținut de către organele de drept ale Ucrainei. 

El este învinuit în două dosare penale, spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari. Asta, după ce, în urma perchezițiilor efectuate la Victoriabank, Moldinconbank, Moldova Agroindbank și compania de asigurări ASITO, procurorii anticorupție au ridicat mai multe documente ce ar demonstra conectarea lui Platon la furtul miliardului din sistemul bancar. 

La 29 august Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova.

Anterior în urma unor mărturii ale lui Ilan Shor a fost condamnat și fostul prim-ministru Vlad Filat care a fost învinuit de trafic de influență și luare de mită.

unimedia.info

0