Gata cu Green Card? Trump nu mai vrea migranți veniți prin „loterie”
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a criticat miercuri seara sistemul Loteria Vizelor, după ce a aflat că astfel a ajuns pe teritoriul american bărbatul responsabil pentru atentatul de la New York soldat cu opt morţi şi cere impunerea unui sistem de acordare a vizelor „pe bază de merit”, relatează Reuters, citat de adevărul.ro.
Sayfullo Habibullaevic Saipov, uzbekistanul care a săvârşit atacul de marţi din New York, ar fi sosit în SUA în 2010 prin intermediul Loteriei Vizelor. Pe 1 noiembrie, folosindu-se de o camionetă, acesta din urmă a lovit mai mulţi biciclişti şi trecători în Manhattan, omorând opt persoane.
Potrivit Departamentului de Stat american, în 2016 aproape 11,4 milioane de aplicanţi au intrat pentru loterie, într-o bătălie pentru unul dintre cele 50.000 de locuri valabile.
Programul instaurat de Congres îşi are originile din anii ‘90, într-un efort de a atrage imigranţi irlandezi şi italieni, reuşind în prezent să diversifice imigranţii care ajung în fiecare an pe teritoriul Statelor Unite. Totuşi, Loteria Vizelor a fost criticată adesea că este fraudabilă şi că prezintă riscuri asupra securităţii naţionale.
Miercuri, Trump a declarat că va cere Congresului să pornească „imediat” o acţiune de încetare a programului. „Vreau un sistem pe bază de merit” a adăugat acesta.
De cealaltă parte, mai mulţi democraţi de rang înalt din Congres au apărat Loteria Vizelor, spunând că cei care câştigă „trec prin aceleaşi verificări stricte precum toţi cei care vin prin celelalte programe de vize pentru imigranţi”.
De-a lungul anilor, mai multe audituri guvernamentale au expus scheme sofisticate de fraudare a programului, printre care se regăsesc căsătoriile de faţadă sau actele false. În 2007, Biroul Congresului pentru Responsabilitatea Guvernului a emis un raport care a subliniat că autorităţile federale „cred că anumite persoane, ce includ terorişti şi infractori, ar putea folosi mijloace frauduloase pentru a intra sau rămâne în Statele Unite”.
Totuşi, din cauza lipsei de dovezi a raportului s-a concluzioat că programul „nu prezintă vreo aminţare teroristă sau de orice alt fel”.