992

3 spoturi sociale animate pentru prevenirea abandonului copiilor

Chișinău, 5 octombrie 2017 -  CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) lansează astăzi 3 spoturi sociale în benzi animate menite să prevină abandonul copiilor de vârstă fragedă. 

  • În premieră, spoturile vin cu soluții practice în sprijinul mamelor solitare și a părinților aflați în dificultate pentru a împiedica abandonul copiilor mici (nu doar în instituții)
  • Conform unor studii internaționale, instituțiile influențează nociv creșterea și dezvoltarea copiilor, în special în primii ani de viață (0-3 ani). Fiecare trei luni petrecute într-o instituție provoacă o întârziere de o lună în dezvoltarea copilului 

Spoturile vin cu soluții concrete puse la dispoziția părinților în dificultate pentru a păstra copilul în familie și a face tot posibilul ca acesta să nu ajungă în instituție. Asta pentru că instituțiile rezidențiale sunt nocive pentru creșterea și dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor, în special atunci când aceștia sunt abandonați în casele de copii din primii ani de viață. 

Spoturile au fost realizate într-o tehnică nouă creativă de către o companie locală de animație: fețele personajelor centrale sunt blurate, pentru a evita stigmatizarea sau accentuarea emoțiilor negative. 

Inspirate din viața reală, spoturile în benzi animate abordează 3 tipuri de subiecte: mamele solitare, care nu au susținere din partea părinților, adolescentele însărcinate blamate de familie și comunitate, și părinții care au dat naștere unui copil cu dizabilități. În toate trei situații spoturile îndrumă părinții să nu cadă pradă disperării, să gândească pozitiv și să apeleze pentru ajutor la serviciile care le sunt puse la dispoziție la nivel național sau la ei în comunitate. Este vorba, în primul rând, de primarul și asistentul social din comunitate, dar și de serviciile specializate, cum ar fi Centrele Maternale, Serviciul „Respiro”, asistentul personal, precum și prestațiile sociale în sprijinul familiilor dezavantajate. 

Spoturile vor fi difuzate la mai multe canale TV naționale și locale, dar și online timp de o lună de zile. 

Inițiativa face parte din proiectul Copiii de vârstă mică – înțelegem necesitățile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul,  implementat de CCF/HHC Moldova, în parteneriat cu UNICEF și MSMPS. 

Proiectul, în valoare totală de 425,800 Euro, este menit să sprijine familiile vulnerabile care au copii cu vârsta de 0-3 ani pentru a preveni separarea lor de familie și abandonul în instituții. Proiectul este o continuare a inițiativei de reducere a numărului copiilor în instituții rezidențiale și creșterea numărului de copii reintegrați în familii. De la începutul reformării sistemului rezidențial de protecție a copilului din Moldova, numărul copiilor plasați în instituții s-a diminuat de la 11,500 (2007) la sub 2,000 (2016). Totuși, dezinstituționalizarea decurge mai dificil în cazul copiilor de vârstă mică (0-3 ani) și a copiilor cu dizabilități. De aceea sunt necesare eforturi comune suplimentare pentru a continua implementarea reformelor. 

Persoana de contact pentru detalii: 

Lina Botnaru, Coordonator Comunicare și Pledoarie

e-mail: lina.botnaru@ccfmoldova.org

tel: 060637070


Cristina Stratulat, Ofițer de Presă, MSMPS

e-mail: cristina.stratulat@mmpsf.gov.md

tel: 069586246


Angela Munteanu, Coordonator Comunicare UNICEF

e-mail: amunteanu@unicef.org

tel: 06123630

ccfmoldova.org

CCF/ HHC Moldova
0