Armata rusă din Transnistria își antrenează lunetiștii la ținte de peste 1 kilometru
Lunetiștii din contingentul de trupe ruse dislocat în Transnistria au efectuat un exercițiu de „pregătiri speciale” pe poligonul din regiunea separatistă, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.
„Pe parcursul aplicațiilor, lunetiștii au lovit 200 de ținte, care simulau inamicul în mișcare sau în adăpost. Distanța maximă până la țintă a foste de peste 1 kilometru”, se arată în comunicat.
O atenție deosebită a fost acordată capacității lunetiștilor de aștepta nemișcat, timp de câteva ore, precum și de a trage un foc de armă în condițiile prezenței unor lunetiști ai inamicului convențional, precizează Ministerul rus al Apărării.
De asemenea, ieri, s-a încheiat un exercițiu în cadrul căruia militarii din Grupul Operațional de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria au fost instruiți pentru operațiuni diversioniste, transmite agenția oficială de la Tiraspol „Novosti PMR”.
Un alt exercițiu militar, cu participarea trupelor de logistică a GOTR, s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute.
În mod obișnuit, Ministerul rus al Apărăii insistă că „exercițiul a purtat un caracter planificat și s-a desfășurat în conformitate cu planul pregătirii militare a trupelor din Districtul militar de Vest”.
Și de această dată, Ministerul de Externe și cel al Apărării de la Chișinău au protestat în repetate rânduri în legătură cu desfășurarea unor exerciții militare organizate de comandamentul trupelor ruse din Transnistria, adesea în colaborare cu forțele militare ale regimului separatist de la Tiraspol, acestea fiind însă constant ignorate de autoritățile de la Moscova.
În ultima ședință a sesiunii de primăvară-vară, pe 21 iulie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație prin care a cerut retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului și transformarea mecanismului actual de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.
La rândul său, Guvernul a emis un comentariu în care constată că, datorită simpatiilor pe care „pacificatorii” ruşi le manifestă faţă de regimul secesionist de la Tiraspol, operațiunea de menținere a păcii s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean.
radiochisinau.md