856

Limba moldovenească cu grafie chirilică și întoarcerea în URSS

La începutul anilor ’80 apăreau la Chișinău o serie de studii sociologice în care era constatată dizolvarea identității naționale moldovenești în marea inter-etnicității sovietice. Principalele metode pentru obținerea acestei dizolvări? Căsătoriile interetnice, studierea obligatorie a limbii ruse, extragerea tinerilor din mediul rural și transferul lor către întreprinderile industriale dominate de personal multietnic. Tradiționalismul de factură burgheză a regimului anterior era declarat pe cale de dispariție, menținut doar de oamenii în vârstă. Victoria creării noului om sovietic, pentru care identitatea etnică nu mai făcea două parale era aproape obținută.

Nu pot decât să-mi imaginez surpriza autorilor acestor studii – și a beneficiarilor din conducerea partidului – în anii 1988-1989, când la Chișinău a fost lansată lupta pentru identitate națională. Cum a putut fi dată peste cap victoria noului om sovietic, trudită zeci de ani la adăpostul baionetelor și sârmei ghimpate?!? Trecerea la grafia latină și renunțarea la denumirea de limbă moldovenească au fost schimbările fundamentale care au scos Chișinăul de pe orbita Moscovei.

După mai bine de un sfert de secol de la aceste schimbări președintele Igor Dodon vrea să întoarcă roata istoriei și să reintroducă grafia chirilică și limba moldovenească. La o primă vedere s-ar putea zice că avem de-a face cu o glumă, însă nu este nici pe departe așa: ministra Educației de la Moscova a anunțat recent că încurajează revenirea la grafia chirilică în toate statele CSI. Iar Igor Dodon nu face altceva decât să se conformeze.

Pe de altă parte, programul de re-moldovenizare accelerată a culturii de la Chișinău are nevoie de reintroducerea grafiei chirilice ca de aer – este nevoie să fie puse cât mai multe bariere pe Prut pentru a marca diferențe, fie ele și închipuite. Grafia chirilică ar însemna ruperea legăturilor culturale dintre cele două maluri ale Prutului dintr-o singură mișcare. Ar avea șanse de izbândă o astfel de inițiativă? Poate doar dacă ar fi impusă cu forța, însă efectele ei ar fi departe de intenții în lumea internetului și a dispariției monopolului pe comunicarea publică.

Deocamdată ideea revenirii la grafia chirilică ne arată unde vrea Igor Dodon să ducă Republica Moldova: înapoi în URSS.

moldnova.eu

0