952

Washingtonul va ratifica în curând aderarea Muntenegrului la NATO

Senatul american se pregătește să dea undă verde în această săptămână aderării Muntenegrului la NATO, o extindere a alianței militare în Peninsula Balcanică susținută de Donald Trump, dar denunțată de Rusia, scrie AFP. 

Senatorii au fost aproape unanimi, 97 de voturi pentru și două împotrivă, în susținerea aderării cu prilejul unui vot de procedură desfășurat luni. Votul final, care îl va autoriza pe președintele Statelor Unite să ratifice tratatul, urmează să aibă loc marți seară sau miercuri.

"Este o încercare în lupta pe care o ducem împotriva lui Vladimir Putin", a declarat senatorul John McCain care a subliniat că președintele rus a "încercat o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul liber ales al Muntenegrului", în luna octombrie.

"Dacă spunem nu Muntenegrului, țara nu va mai rămâne democrația liberă care este acum", a afirmat senatorul republican, cel mai înverșunat adversar al Moscovei în Congresul SUA.

Administrația Trump susține pe deplin acest proces.

'Este puternic în interesul Statelor Unite ca aderarea Muntenegrului la NATO să fie ratificată', a subliniat secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-o scrisoare adresată liderilor grupurilor politice din Senat.

Până în prezent, 25 din cele 28 de țări ale NATO au ratificat aderarea Muntenegrului, mică țară din vestul Balcanilor care speră să poată participa ca membru drepturi depline la viitorul summit al NATO, organizat pe 25 mai la Bruxelles.

'Participarea Muntenegrului la summitul NATO din luna mai ca membru cu drepturi depline, nu ca observator, va trimite un semnal puternic de unitate transatlantică și nicio terță țară nu are drept de veto asupra deciziilor NATO', a declarat Tillerson, în scrisoarea sa.

Pentru majoritatea parlamentarilor, de la stânga la dreapta, acest vot este dublat de un mesaj adresat Moscovei.

"Trebuie să îi spunem clar lui Vladimir Putin că nu vom accepta stabilirea unei sfere de influență ruse în țări care au dorința de a se alia cu comunitatea liberă și democratică a națiunilor", a declarat republicanul Marco Rubio.

Republicanul libertarian Rand Paul s-a opus însă, la fel și colegul său de partid Mike Lee.

"Majoritatea americanilor nu știu unde se află Muntenegrul pe hartă. Sunteți dispuși să vă trimiteți copii să lupte acolo?", a întrebat Rand Paul.

În afară de Statele Unite, două țări mai trebuie să finalizeze ratificarea: Olanda, unde parlamentul și-a dat deja acordul, și Spania, unde dezbaterile continuă, potrivit serviciului de presă al NATO la Bruxelles.

timpul.md

0