1020

La Chișinău există un Club al Cititoarelor Moderne – creat la sugestia unui bărbat


Câteva femei din Chișinău s-au gândit că lectura cărților nu e suficientă dacă subiectul din paginile acestora nu e dezbătut pe îndelete. Astfel, acestea au creat așa-numitul Club al Cititoarelor Moderne – un grup neformal dedicat exclusiv lecturii.

Femeile care l-au creat își dau întâlnire periodic în diverse localuri din Capitală unde își împărtășesc impresiile lăsate de scriitorii moldoveni sau străini. Femeile care au creat Clubul Cititoarelor Moderne spun că citesc orice.

Ce reprezintă Clubul Cititoarelor Moderne și cine l-a creat

Așa-numitul Club al Cititoarelor Moderne se vrea a fi un proiect nou în țara noastră. Creat în anul 2015, această organizație neformală întrunește mai multe femei din Capitală. Clubul Cititoarelor Moderne a apărut din dragostea față de carte și din dorința de a întruni cât mai multe tinere pasionate de lectură. Inițiativa aparține Victoriei Anna, care susține că ideea a căpătat viață după o discuție cu soțul său – acesta i-ar fi sugerat femeii să creeze un club dedicat lecturii.

Acum, promovarea lecturii este principalul scop al fondatoarei, dar pe lângă aceasta tânăra vrea ca femeile să lase măcar pe o oră-două grijile cotidiene și să se relaxeze în compania altor femei, să-și împărtășească bucuriile și să lege noi prietenii. „Mi-a venit ideea ca să demonstrez că femeia se poate depăși și cu siguranță poate distruge unele tipare legate de colectivele feminine”, explică Victoria Anna.

Când și cum se desfășoară întâlnirile în cadrul clubului

Membrele Clubului Cititoarelor Moderne știu dinainte când și unde va avea loc următoarea întâlnire și care va fi tema discuției. Dialogul însă nu se concentrează doar pe subiectul unei cărți, ci și pe tot ceea ce o preocupă pe o femeie. Pentru a face întâlnirile mai speciale și mult mai interesante Victoria are grijă ca de la aceste ședințe să nu lipsească nici invitați speciali. „Sunt invitați de regulă scriitori. Agenda o stabilim împreună”, precizează femeia.

Dacă subiectul discuției este stabilit din timp, atunci femeile care fac parte din acest club nu au o regulă anumită în privința cărților pe care să le citească. Acest lucru este la discreția fiecăreia dintre ele: „Nu-mi închipui cum să-i dictezi unei femei ce să citească”. Victoria crede că grupul pe care l-a creat „va rămâne cu siguranță cel mai mare proiect dedicate iubitoarelor de lectură”.

Cine face parte din Clubul Cititoarelor Moderne

La întrebarea „De ce la întâlnirile grupului vin doar femei?”, fondatoarea are un răspuns simplu: Femeia reprezintă nucleul familiei și societății, ea are menirea de a crește și educa noua generație. Membrele acestui club activează în diferite domenii.


Cristina Doba: „Mă atrage titlul unei cărți…”

Cristina Doba este economistă de profesie, dar și pasionată de tot ce e legat de cărți: semne de carte, huse pentru cărți, împachetatul cărților… Este fondatoarea Elibraria, magazin online de cărți pe rafturile căreia se găsesc doar cărțile autorilor români și basarabeni. „Îmi place să cred că Elibraria este mai mult decât o librărie, iar cărțile noastre ajung în casele oamenilor împachetate frumos și personalizate după dorința clientului”. Spune că citește oriunde și oricând – în transport, seara înainte de culcare, în vacanțe etc. Nu are un plan după care citește cărți, dar încearcă neapărat să fie în pas cu ultimele apariții literare.

„Uneori primesc recomandări de cărți și dacă îmi stârnesc interesul, le citesc. Alteori mă atrage titlul unei cărți și țin neapărat să citesc și povestea din spatele acestui titlu”. Nu cunoaște numărul cărților citite până acum, dar spune că sunt peste 150.

Despre club Cristina spune că a intrigat-o denumirea. „Suna atât de bine și armonios, am mers din curiozitate, dar am rămas deja din plăcere. Cunoscusem fete frumoase și deștepte, toate adunate în jurul cărților, nu avea cum să nu-mi placă”. La club, Cristina a întâlnit persoane noi și interesante, a legat prietenii. „Venim toate din diferite domenii și avem ce învăța una de la alta. Ne place să ieșim la o cafea sau la un vin și să discutăm despre toate. Deși discuțiile noastre pornesc întotdeauna de la cărți, ele ajung oriunde: copii, familie, serviciu, vacanțe, modă, evenimente…”.

Tatiana Gălbinean: „Cititul face parte din activitățile mele zilnice”

Tatiana Gălbinean este o tânără mămică. În cazul ei dragostea pentru lectură nu a apărut spontan, dar se datorează cărților bune care au invitat-o la lectură, prima dintre acestea fiind o colecție de povești de Frații Grim ca mai apoi să treacă la Martin Eden de Jack London, carte la care ar reveni de mii de ori.

Tatiana crede că la Clubul Cititoarelor Moderne are posibilitatea de a scăpa de rutina zilnică. „Ambianța plăcută, oamenii speciali pe care îi cunosc, dar și temele de discuție la o cafea, toate îmi marchează pozitiv modul meu de a fi”. „În geanta mea veți găsi permanent o carte pe care o răsfoiec de fiecare dată când am timp liber”, povestește femeia.

Mariana Dabija Blănaru: „Omul care renunță la citit, renunță la el”

Juristă de profesie, Mariana a început să citească de la vârsta de 6 ani. Mai târziu, romanul „Cele Două Diane” de Alexandre Dumas a facut-o să-și descopere pasiunea pentru lectură. Mariana este adepta cititului mai multor cărți concomitent – fiecare își are locul pe noptieră. „Omul care renunță la citit, renunță la el, la dreptul de a visa”, crede femeia.

moldnova.eu

0