9632

Muncesc in strada, dar castiga 20.000 euro pe luna! Ideea simpla a unor tineri din Bucuresti

street food
Ca pe roate! Asa merg afacerile unor tineri carora le-a venit ideea sa vanda mancare gatita in plina strada in Bucuresti.

Unii ii imbie pe clienti cu somon si bacon in covrigi pufosi si multe feluri de cafea, altii le ofera burgeri, ciorbe si salate proaspat preparate. Ingredientul comun - mancarea gustoasa si rapida, servita direct din rulote sau furgonete, pe model american. Ideea de "street food" este binevenita si extrem de apreciata in toate marile orase ale lumii.

La ora pranzului intr-o zona intens circulata aproape de Piata Victoriei, doua furgonete aduna zeci de clienti grabiti si pofticiosi. Dejunul e cea mai aglomerata parte a zilei.

Clienta: "Un meniu light, cu supa de vacuta si somon si salata!"

Vanzator: "Iti pun iaurt pe deasupra? Bine ai venit! Pofta buna, zi frumoasa!"

Client: "E mai la indemana, avand in vedere ca avem o gramada de treaba, aici e mai pe repede inainte."

De una dintre bucatariile pe roti se ocupa Dragos Dumitru. Si-a pus la bataie economiile pentru o afacere cu mancare gatita - de la ciorbe si supe, pana la frigarui si deserturi.

street food

Dragos Dumitru, proprietarul unei furgonete: "Undeva in jur de 20.000 de euro, cam asa. E un business pe care l-am deschis acum un an si cateva luni."

Clientii care vin sa manance aici lucreaza in cladirile de birouri din jur si dau in jur de 20 -25 de lei pentru un meniu.

Client: "Fiind foarte aproape de job, da, economisesc si timp si bani."

La doar cativa metri distanta, o alta afacere, tot pe roti, dar cu meniu diferit. Cristian, ''street chef'', tocmai a luat o mica pauza.

Cristian: "Un chef care lucreaza pe strada, dar intr-o furgoneta. Pe la 11 jumate dam drumul si asteptam clientii, facem burgeri, hotdogi, cartofi."

In Pipera, trei tineri pregatesc "bagels". Un fel de sandvis american repede de preparat. Peste jumatatile de covrigi mari, pufosi pun ingrediente ademenitoare - branza, rosii, somon, omleta sau chiar cotlet fume.

street food

Teo: "Capuccino, cu un singur shot de expresso si aici un bagel de mic dejun."
Diana: "Au un peanut butter superbun, daca-ti place... e genial!" 
Client: "O mancare mai simpla, mai usoara, ca daca mancam greu la birou ne ia cu somn."

Daca ideea unei astfel de afaceri va surade, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de o investitie initiala de aproximativ 20-30.000 de euro, bani pe care ii puteti obtine chiar de la stat prin programele destinate micilor antreprenori. Trebuie sa va inarmati si cu rabdare pentru obtinerea aprobarilor, avizelor si autorizatiilor. In primul rand de la Primarie, apoi de la Directia Sanitar-Veterinara, Directia de Sanatate Publica. Succesul este insa conditionat si de un vad bun. Cele mai cautate sunt spatiile cu mult trafic pietonal, ori cele inconjurate de cladiri de birouri.

stirileprotv.ro

1