1430

Cât de valoroase sunt diplomele de studii obținute în Moldova

Ceremonia de înmânare a diplomelor. 

„Diplomele de studii obținute în Republica Moldova nu au nicio valoare” – este convingerea eronată care domină tinerii din țară. Cel puțin așa susțin academicienii și autoritățile care ne asigură că o diplomă de licență obținută la o universitate din Republica Moldova este valabilă oriunde în lume. Țara noastră este parte a mai multor convenții și acorduri internaționale care facilitează procedura de recunoaștere a diplomelor moldovenești în străinătate.

Teoretic, un tânăr care a făcut studii în Republica Moldova și deține o diplomă care-i confirmă calificarea poate obține un job „pe specialitate” oriunde în lume. Există însă anumite domenii cu un spectru larg de cerințe și condiții suplimentare precum medicina, arhitectura sau jurisprudența. Pretendenții la un loc de muncă sau un loc de studii în aceste sfere trebuie să suțină de cele mai multe ori probe suplimentare care să reconfirme cunoștințele și aptitudinile căpătate în țara de baștină.

Ministerul Educației, despre recunoașterea diplomelor

Recunoașterea diplomelor de studii la nivel internațional se realizează în baza unor înțelegeri între state. Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Ministerului Educației este responsabil de încheierea și aderarea la astfel de convenții, tratate, acorduri internaționale. Înainte de a demara procedura de confirmare a autenticității şi traducere a actelor de studii, este necesar să se verifice, la ambasada sau consulatul țării de destinație, condițiile în care se poate obține recunoaşterea diplomelor. Adesea, nu este obligatoriu ca toate actele să necesite confirmarea autenticității şi nu toate statele acceptă traducerile realizate în Republica Moldova.

Prin „recunoaștere” se înțelege acceptarea de către autoritatea competentă a unui stat a unui act de studii ca fiind autentic precum şi acceptarea valorii/conținutului actului de studii în scopul de a permite accesul la următorul nivel de studii (recunoaștere academică) şi la ocuparea unui loc de muncă (recunoaștere profesională).

Țările unde diplomele moldovenești sunt recunoscute

Cadrul general de recunoaștere a actelor de studii eliberate în Republica Moldova în spațiul european îl constituie Convenția cu privire la recunoaşterea atestatelor obţinute în învăţământul superior în statele din regiunea Europei, semnată la Lisabona în 1997. Republica Moldova a aderat la această convenție în anul 1999. În scopul facilitării recunoașterii pe plan internațional a actelor de studii şi a calificărilor obţinute în Republica Moldova, atât pentru continuarea studiilor, cât și pentru angajarea în câmpul muncii, Republica Moldova are semnate acorduri de recunoaștere reciprocă a actelor de studii cu România, Republica Bulgaria, Ucraina, Federația Rusă și Republica Lituania.

În 2010, Ministerul Educației a reactualizat Acordul de recunoaștere a actelor de studii cu România, ajustându-l la ultimele acte normative și recomandări în materie de recunoaștere din spațiul european, precum și în contextul aderării României la Uniunea Europeană.

O procedură similară de reactualizare a Acordului de colaborare în materie de recunoaștere se realizează la ora actuală cu Federația Rusă.

Supliment la diploma de licență eliberată de Ministerul Educației din Republica Moldova.

Diplome recunoscute automat în 23 de state

Pentru a facilita procesele de recunoaștere a actelor de studii și a calificărilor, precum și stimularea mobilității academice și profesionale în spațiul CSI, în anul 2004 Republica Moldova a semnat Acordul privind recunoaștere reciprocă și echivalarea actelor de studii din învățământul mediu general, secundar profesional și mediu de specialitate. În anul 2012, la propunerea Ministerului Educației, Guvernul a aprobat proiectul unui Acord-cadru interguvernamental privind recunoaşterea diplomelor, titlurilor academice, calificărilor şi competențelor, care a fost propus la 23 de state din spațiul european, inclusiv, statelor de destinație a migranților moldoveni. Este vorba despre Italia, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Germania, Polonia, Ungaria, Suedia, Norvegia, Finlanda, Cehia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria, Portugalia, Grecia, Turcia, Israel, Cipru şi Ţările Baltice.

Procesul de la Bologna și sistemul creditelor academice transferabile

Învăţământul superior a fost reformat astfel încât să se ajusteze la cel european. Reformele respective țin de Cadrul Calificărilor, de conținutul programelor de studii și structura sistemului învăţământului superior care corespunde celui european. Procesul de la Bologna, la care a aderat și Republica Moldova, mai presupune eliberarea suplimentului la diplomă tuturor absolvenților și implementarea Sistemului de credite academice transferabile (ECTS) ceea ce ușurează procedurile de recunoaștere a studiilor făcute în Republica Moldova peste hotare.

Diploma de licență eliberată de Ministerul Educației din Republica Moldova. 

Ce fel de diplome primesc absolvenții moldoveni

Diplomele absolvenților tuturor universităților sunt eliberate de Ministerul Educației. Acestea sunt însoțite de un supliment cu descrierea amănunțită a datelor personale, programului de studii și disciplinelor studiate, notele și programul analitic. Cerințele de echivalare a diplomelor de licență sunt diferite în funcție de specificul universităților și de țară. Potrivit informațiilor oferite de Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemițanu”, în unele țări echivalarea diplomelor se realizează automat, iar în altele, absolvenții trebuie să mai susțină alte câteva examene.

Acordurile bilaterale încheiate între universități

Pe lângă acordurile încheiate la nivel interstatal, universitățile din țară sunt libere să stabilească propriile colaborări cu universități din întreaga lume. Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) spune că instituția pe care o conduce a încheiat acorduri de colaborare cu peste 30 de universități din mai multe state, printre care Ucraina, Franța, Germania, Spania, Italia, SUA, România, Turcia, Polonia, China, Grecia, Elveția, Norvegia și altele. „Mai puțin am reușit să promovăm acorduri de colaborare cu universități din Federația Rusă. Simt că este o problemă de relații interstatale care se răsfrâng și în relațiile noastre”, explică Grigore Belostecinic.

Acesta spune că un acord bilateral se încheie la solicitarea unei părți care își manifestă interesul. „Aceste acorduri se analizează, se ia în considerație imaginea, reputația universității. De exemplu, cu un an în urmă o universitate din Madagascar a solicitat să încheiem un acord prin care să elaborăm o diplomă dublă de licență sau masterat cu ei. Am fost nevoiți să respingem propunerea. Nu pentru că nu dorim colaborarea, dar pentru că ar fi fost cheltuielile mult prea mari. De regulă, de cheltuielile de deplasare se ocupă partea care vine, iar cele de cazare, studii, uneori hrană le suportă universitatea gazdă”, spune rectorul.

„Absolvenții noștri își pot continua studiile oriunde în lume”

Un absovent ASEM poate merge oriunde în lume pentru a-și continua studiile sau a se angaja, susține rectorul academiei. „Nu-mi este clar de ce uneori sunt induși în eroare absolvenții de licee și cred că este mai bine să plece peste hotare pentru studii pentru că vor primi o diplomă recunoscută la nivel european. Mă deranjează asemenea declarații pentru că nu corespund realității. Absolvenții noștri își pot continua studiile oriunde în lume. Uneori tinerilor noștri li se poate cere să susțină una sau două probe suplimentare pentru ca să corespundă pe deplin programului de studii din străinătate”, explică Grigore Belostecinic.

Același lucru îl afirmă și Otilia Dandara, prorector pentru activitatea didactică din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM). „Procesul Bologna presupune crearea unui sistem educațional unic si noi suntem parte a acestui proces. Ca și în alte țări la noi funcționează sistemul de credite transferabile care măsoară efortul studentului. Absolventul primește o diplomă care are un supliment cu o structură comună în mare parte pentru tot spațiul european. Fiecare țară însă pe lângă cerințele comune are și unele solicitări particulare”, afirmă Otilia Dandara.

Egalarea notelor

Fiecare supliment al diplomei pe care o primește absolventul conține notele pe care le-a acumulat pe parcursul anilor de studii, iar alături de notă se pune litera corespunzătoare sistemului de notare internațional. „Nota 10 în Moldova corespunde literei A din sistemul internațional care este echivalentă și cu nota 5 din Bulgaria”, explică Otilia Dandara. Aceasta precizează că USM a încheiat peste 140 de acorduri cu tot atâtea universități din lume. „Asta nu înseamnă că prin aceste acorduri se recunoaște automat diploma. Acordurile sunt axate mai mult pe cercetare științifică și mobilitate academică. Recunoașterea diplomelor se face la nivel de stat”, precizează prorectorul pentru activitatea didactică din cadrul USM.

Recent, Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a aprobat Acordul dintre Moldova şi Spania, de recunoaștere a actelor de studii, titlurilor științifice și științifico-didactice, calificărilor și competențelor. Aceasta va permite simplificarea rapidă şi eficientă a procesului de recunoaştere prin colaborarea directă a Ministerelor Educaţiei din Moldova şi Spania.

moldnova.eu

0