1196

Premierul Pavel Filip a dezvăluit peripeţiile birocratice ale unui investitor străin din Moldova

Peripeţia unui investitor străin, care a trebuit de şapte ori să-şi re-perfecteze actele şi tot atâtea ori să susţină examene birocratice, pentru ca să poată activa legal în Republica Moldova, a fost dezvăluită miercuri,15 februarie, de premierul Pavel Filip.

„Investitorul a făcut o investiţie de 100%, aici la Chişinău, şi-a creat o întreprindere. Pentru a conduce această întreprindere a fost în situaţia ca să meargă şi să susţină de şapte ori examene şi să demonstreze că o altă persoană care pretinde la funcţia de şef al propriei întreprinderi nu există în Republica Moldova”, a relatat Pavel Filip.

Mai mult, oficialul a spus că, potrivit legislaţiei în vigoare, la concursul pentru funcţia de şef al întreprinderii trebuia să fie examinat nu doar un singur dosar, de aceea investitorul a fost în situaţia să mai inventeze două dosare ca acest concurs să aibă loc.

„ Şi tot aşa şapte ani de zile, în fiecare an, trebuia să treacă pe la Biroul Migraţie şi Azil şi Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Şi dacă mai adăugăm aici toate actele care mai trebuie să le prezinte. Şi aceasta de fiecare dată în fiecare an, chiar dacă el avea deja un an de zile în funcţia de conducător la propria sa întreprindere creată în Moldova”, a adăugat Pavel Filip.

Premierul a precizat că această problemă a fost invocată şi de alţi investitori serioşi din Moldova.

În acest context, Pavel  Filip a solicitat ca Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă să fie reformată, iar birocraţia din această instituţie  eliminată. Şeful Guvernului le-a cerut responsabililor de la Ministerul Muncii ca într-o săptămână să vină cu soluții pentru această reformă.

“Vreau să fac apel la toți colegii ce oferă servicii cetățenilor. Vă rog să treceți în revistă acțiunile birocratice ce au loc în instituțiile coordonate și în termen de o săptămână să veniți cu propuneri pentru a identifica constrângerile și a aproba modificările ce se impun”, a conchis Pavel Filip.

moldova.org

0