1464

Republica Moldova va semna un acord de comerț liber cu Marea Britanie

Republica Moldova va semna un acord de comerț liber cu Marea Britanie. O înțelegere de principiu a fost agreată, astăzi, la întrevederea Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu ministrul de stat pentru afaceri externe, Sir Alan Duncan.

Întrevederea a avut loc în marja vizitei de lucru a Președintelui Parlamentului în Marea Britanie. Cei doi oficiali au discutat oportunități de investiții în Republica Moldova, necesitatea menținerii și creșterii schimburilor comerciale, inclusiv după ieșirea Marii Britanii din UE. La această oră, balanța comercială între cele două țări este pe un trend pozitiv, Marea Britanie fiind al 5-lea cel mai important importator al țării noastre.

Andrian Candu a apreciat asistența în domeniul reformelor pentru Republica Moldova prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare. Prin intermediul acestuia, până la finele anului, vor fi alocați 5 mln euro pentru implementarea a 8 proiecte, care vizează lupta împotriva corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma justiției, a sectorului financiar-bancar, energetic și administrației publice.

Sir Alan Duncan a salutat progresele înregistrate în promovarea reformelor și realizarea angajamentelor internațional asumate de guvernarea de la Chișinău. Ministrul de stat pentru afaceri externe a anunțat că examinează posibilitatea deschiderii reprezentanței a British Council în Republica Moldova (Consiliul Britanic). Consiliul Britanic este o instituție guvernamentală, care reprezintă cultura britanică și colaborează în domeniile culturii și învățământului.

De asemenea, a fost salutată propunerea Președintelui Parlamentului de a recepționa asistență și expertiză în reglementarea subiectelor ce vizează audiovizualul, propaganda, dezinformarea, precum și dezvoltarea contentului media local. De menționat că Ministerul de externe al Regatului Unit, la această oră, susține dezvoltarea în limba rusă a unor programe BBC. În context, părțile au convenit să organizeze un forum, în luna mai a anului curent, la care să fie abordată problema securității informaționale și dezvoltării unor produse informaționale pe o piață cum este cea din Moldova.

Părțile au abordat și problema transnistreană, care, dincolo de riscurile de securitate pentru întreaga regiune, este o piedică în dezvoltarea țării și atragerea investitorilor. În acest sens, oficialii Ministerului de externe au promis asistență și expertiză pentru Republica Moldova în procesul de reglementare a diferendului, luând în calcul experiența Marii Britanii pe această filieră.

radiochisinau.md

0