9669

Nu este la închisoare! Cu ce se ocupă fiul deputatului care și-a împușcat fratele

Sorin Pleșca, fiul deputatului Nae-Simion Pleșca, cel care și-a împușcat mortal fratele în martie 2016, a fost angajat în cadrul Ambasadei R. Moldova la Ankara, Turcia, având gradul diplomatic de secretar III. Informația apare pe site-ul oficial al Ambasadei R. Moldova din Turcia.

Potrivit Ziarului de Gardă, Sorin Pleșca a fost numit în funcția de secretar III la ambasada de la Ankara. 

Mai multe instituții ale statului au refuzat totuși să confirme oficial informația, invocând motivul informațiilor cu caracter personal. Totuși, jurnaliștii de la Zirul de Gardă susțin că anume fiul deputatului Nae-Simion Pleșca a fost angajat în cadrul Ambasadei R. Moldova la Ankara.

Numele lui Sorin Pleșca a intrat în atenția opiniei publice în primăvara anului trecut, după ce acesta l-a împușcat mortal pe fratele său, Dan Pleșca. La două luni și jumătate de la incident, pe 26 mai 2016, cauza penală deschisă pe numele lui Sorin a fost însă închisă, fiind emisă o ordonanță privind încetarea urmăririi penale. „În cadrul instrumentării cauzei penale vizând decesul fiului mai mare al deputatului Nae-Simion Pleșca, reieșind din probele administrate pe dosar, dar și din cererea succesorilor părții vătămate (părinții victimei), a fost emisă ordonanța privind încetarea urmăririi penale în privința lui Sorin Pleșca”, își argumentau decizia reprezentanții Procuraturii Generale (PG).

După producerea incidentului din 7 martie 2016, în urma căruia a decedat Dan Pleșca, pe numele fratelui său, Sorin Pleșca, a fost deschis un dosar penal pentru omor. Oamenii legii au înaintat atunci mai multe ipoteze, inclusiv cea de omor intenționat. Imediat după ce și-a omorât fratele, Sorin a fugit de la fața locului, cu o mașină aflată în posesia familiei, fiind căutat de polițiști timp două săptămâni.

Ulterior, după ce a fost găsit, Sorin Pleșca a fost pus sub învinuire pentru omor din imprudență, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de până la 3 ani. Potrivit purtătoarei de cuvânt a PG, Maria Vieru, dosarul a fost închis în baza art. 109 din Codul Penal (CP) al R. Moldova și a art. 285, Cod de Procedură Penală, care stabilește condițiile încetării urmăririi penale. Conform art. 109, CP, „împăcarea este actul de înlăturare a răspunderii penale pentru o infracțiune ușoară sau mai puțin gravă, iar în cazul minorilor, și pentru o infracțiune gravă, infracțiuni prevăzute de capitolele II - VI din Partea specială, precum și în cazurile prevăzute de procedura penală”. Același articol, în alineatul 2, prevede că „împăcarea este personală și produce efecte juridice din momentul pornirii urmăririi penale și până la retragerea completului de judecată pentru deliberare”.

Încheierea urmăririi penale a venit după ce, cu doar o zi mai devreme, pe 25 mai, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, declara că Sorin Pleșca va răspunde penal pentru omorul fratelui său. „Sorin Pleșca va fi tras la răspundere penală pentru omor. Vă dau asigurări că la acest subiect vom posta un comunicat de presă detaliat, în așa mod ca eu astăzi să nu vă dau detalii care nu corespund adevărului. El are statut de bănuit, nefiind în stare de arest, termenul prevede o perioadă mai îndelungată”, afirma ministrul.

agora.md

2