676

408 mii de lei pentru o schiţă de amenajare a parcului din Şoldăneşti

Aproape jumătate de milion de lei au fost irosiți de fosta conducere a Primăriei Șoldănești pentru schița de amenajare și renovare a parcului central. O sumă exagerată, spun experții, mai ales că documentul nu mai este de folos și nu ar corespunde cerințelor. Astfel, locuitorii orașului au rămas și fără bani în bugetul local, dar și cu un parc lăsat de izbeliște, îmburuienit şi plin de gunoi, cu tot ce a mai rămas din instalaţiile de cândva vechi şi stricate.

Alei, clumbe cu flori, havuz, foișoare și zonă de joacă pentru copii, chiar și o discotecă de vară și un muzeu – aşa urma să arate parcul din centrul oraşului Şoldăneşti, cu o suprafață de circa 3 hectare. În realitate aici sunt doar câteva balansoare vechi şi această scenă pentru acţiuni în aer liber, care e aproape distrusă, iar băncile din preajmă necesită reparaţie.

În 2013, primăria oraşului Şoldăneşti, pe atunci în frunte cu liberal-democratul Alexandru Tinică, a inițiat un proiect care prevedea amenajarea și modernizarea parcului central. Tot Tinică a fost și cel care a condus grupul de lucru responsabil de selectarea companiei care urma să realizeze schița de proiect.

La licitația din septembrie 2013 au participat două companii, iar câștigătoare a devenit "Avensa Consulting". Pentru realizarea lucrărilor de proiectare, firma a cerut peste 400 mii de lei.

Potrivit documentelor din dosarul licitației, cealaltă firmă - "Consit Pro" SRL - a solicitat un preț dublu. Contactat de reporterul Impuls TV, Ivan Cicanci, directorul "Consit Pro", spune că nu a participat la licitaţie şi a fost uimit când a primit o scrisoare de la Primăria Şoldăneşti prin care era informat că oferta firmei sale a fost refuzată.

Ivan Cicanci, director "Consit Pro" SRL: „Noi chiar ne-am mirat când am primit scrisoarea ceea, pentru că nu am participat la licitaţie. Am ridicat încă odată documentele şi vă spun că eu personal m-am ocupat, dar la Şoldăneşti precis că nu am participat la licitaţie. Scrisoare de înştiinţare am primit”.

De cealaltă parte, Tatiana Bulhac, contabilă la primăria Şoldăneşti și una dintre membrii grupului de lucru, susține contrariul.

Tatiana Bulhac: Au fost doi concurenţi, dintre care la unu nu erau documentele în regulă.

Reporter: Ambii au fost prezenţi?

Tatiana Bulhac: Da. Ambii s-au prezentat.

Reporter: Domnul Cicanci, directorul firmei "Consit Pro", spune că nu a fost la licitaţie şi nici dosar nu a înaintat. Avem înregistrare. Cum explicaţi?

Tatiana Bulhac: Nu-mi amintesc... Dar ştiu că a fost licitaţie.

În dosarul licitației apar și o serie de documente care ridică semne de întrebare, cum ar fi procese verbale necompletate, dar semnate de membrii grupului de lucru.

Reporter: Iată procesele verbale de la licitaţia cu parcul. Unele sunt completate şi semnate, altele nu sunt completate, dar sunt semnate, este şi semnătura dvs. Cum explicaţi asta?

Ana Ivanov, membră a grupului de lucru: Eu în genere nu ţin minte. Dar în ce an a fost aceasta?

Reporter: în 2013.

Ana Ivanov: Nu ştiu, nu ţin minte, nu vă pot spune nimic... Nu ştiu care e problema şi de ce documentul nu e completat.

Tatiana Bulhac: Văd că totul este normal şi semnătura mea este. Dar aici nu înţeleg de ce este curat.

Din documentele obținute de reporterii Impuls TV, "Avensa Consulting" a primit banii în două tranșe, iar în mai 2014, primăria a primit actele de recepţie finală a schiței.

Schița de proiect este primul document elaborat de arhitecți și, după ce primește avizul pozitiv al mai multor instituții, în baza ei se face proiectul detaliat necesar pentru realizarea propriu-zisă a lucrărilor de amenajare. Potrivit specialiștilor din domeniu, însă, schița realizată de "Avensa Consulting" nu corespunde cerinţelor.

Ion Perciun, inginer urbanist, raionul Rezina: Nu este proiect de executare. În baza acestuia nu poți lucra, trebuie să fie niște coordonate. Mi-ați arătat o mulțime de foi, dar nu văd proiect aici. [...] Dacă e vorba doar de documentul ăsta, 408 lei e puțin, dar 408 mii de lei e din cale afară de mult. Proiectanţii trebuie să aibă și oleacă de obraz.

Ion Perciun a mai constatat că din schiţa de proiect nu este clar despre ce obiect este vorba. Potrivit lui, pe hârtie nicăieri nu este menționat că acesta ar fi parcul din oraşul Şoldăneşti.

Am solicitat şi opinia Angelei Caşcaval, directoarea "Avensa Consulting", firma care a câștigat licitația, referitor la actele ajunse la Primăria Şoldăneşti, dar dânsa a refuzat să răspundă la întrebări, sfătuindu-ne să ne informăm la primărie şi să n-o deranjăm.

Am încercat să aflăm cum explică situaţia Alexandru Tinică, fost primar de Şoldăneşti, care în perioada mandatului a nimerit de două ori în vizorul Centrului Național Anticorupție pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. În prezent el este consilier orășenesc. Timp de câteva săptămâni fostul primar a fost de negăsit. Am reușit să vorbim cu el vineri, 9 decembrie, când la primăria oraşului a avut loc o şedinţă a Consiliului. Tinică a refuzat, însă, să dea careva explicaţii.

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, "Avensa Consulting" este fondată de trei cetățeni români și de moldoveanca Angela Cașcaval și este afiliată unei companii din România, cu același nume.

"Avensa Consulting" din România este una dintre cele mai mari firme de consultanță de peste Prut, pe proiecte europene. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene din România, în perioada 2009-2015, "Avensa Consulting" a câștigat mai multe contracte publice în valoare toală de 1 milion de euro. În 2014, însă, compania a intrat în vizorul DNA, după ce a câștigat mai multe licitații de consultanță și management al proiectelor finanțate din fonduri europene cu Primăria Botoșani.

Angela Cașcaval, administratoarea "Avensa Consulting" din Ungheni, figurează și pe site-ul oficial al "Avensa Consulting" din România, unde este prezentată drept directoare regională.

Recent, A. Cașcaval a ținut un training la Bălți, organizat de ADR Nord pentru angajații primăriilor despre elaborarea proiectelor transfrontaliere în cadrul unor programe de cooperare dintre România și Republica Moldova.

Pe o rețea de socializare, Angela Cașcaval îi are în lista de prieteni pe fostul primar Alexandru Tinică și soția acestuia, Aliona Tinică. Pe timpul mandatului soțului său, Aliona Tinică deținea funcția de specialistă în relații cu publicul la primărie și era responsabilă de scrierea proiectelor și atragerea investiţiilor.

Actualul primar al orașului Șoldănești, Ion Cuculescu, este indignat că fosta administrație a cheltuit aproape jumătate de milion de lei pentru o schiță de proiect care nu a folosit la nimic.

„Cu 408 mii de lei în parc s-ar fi putut executa multe lucrări, inclusiv trotuare, amenajare, etc.” consideră Ion Cuculescu.

cuvintul.md

0