1032

Doar 19 % din blocurile din capitală sunt eligibile pentru proiectul de reabilitare termică

Doar 19% din blocurile locative din Chişinău, cele care sunt gestionate de Asociaţii de Coproprietari în Condominiu (ACC), sunt eligibile pentru proiectul de reabilitare termică finanţat de BERD şi BEI.

În cazul celorlalte 81% din blocuri locatarii trebuie să se organizeze în astfel de asociaţii dacă vor să beneficieze de program. Despre aceasta au vorbit într-o conferinţă de presă la IPN activiştii Ianuş Cuşnir şi Sergiu Tofilat.

Ianuş Cuşnir a notat că 10% din blocurile locative din capitală, gestionate de Cooperative de Construcţie a Locuinţelor (CCL), sunt în afara legii, întrucât regulamentul care a stat la baza acestora, din anul 1983, a fost anulat printr-o hotărâre de Guvern. Ianuş Cuşnir insistă că toate blocurile locative din Chişinău trebuie să fie reorganizate în Asociaţii de Coproprietari în Condominiu, unica formă legală. Deşi Legea condominiului a fost aprobată încă în anul 2000, lucrurile în acest domeniu se mişcă foarte greu, a remarcat activistul.

Activistul Sergiu Tofilat a precizat în aceeaşi conferinţă de presă că edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, a încălcat legea când a semnat contractul de finanţare cu partea europeană, pentru că nu a obţinut aprobarea Consiliului municipal Chişinău, procedură obligatorie în cazul accesării împrumuturilor. Acesta a spus că mai multe organizaţii neguvernamentale au depus o petiţie la adresa municipalităţii în care au solicitat organizarea consultărilor publice asupra proiectului de împrumut. Consilierii municipali cu care s-au iniţiat discuţii au spus însă că nu sunt la curent cu prevederile proiectului.

Activistul, care este şi expert în energetică, a precizat că sistemul centralizat de încălzire din Chişinău este învechit, iar energia termică este scumpă. Din cauza sistemului de distribuţie pe verticală în unele apartamente este mai cald şi oamenii reglează temperatura deschizând geamurile. În timp ce locatarii de la primul nivel îngheaţă în casă, dar achită facturi practic egale cu ceilalţi. Circa 40% din căldură se pierde din cauza lipsei izolării termice a blocurilor. Problema poate fi rezolvată prin organizarea sistemului de distribuţie pe orizontală a căldurii, cu instalarea unui punct termic individual. La fel, se cere izolarea termică a blocului, inclusiv schimbarea uşilor şi ferestrelor, a menţionat expertul.

Activiştii civici a mai spus că susţin iniţiativa de reabilitare termică a blocurilor, dar solicită Primăriei municipiului Chişinău o atitudine transparentă şi responsabilă de realizare a proiectului.

Proiectul „Eficienţa Energetică şi izolarea termică a clădirilor publice din municipiul Chişinău” are un buget 25 de milioane de euro. 20 de milioane de euro constituie împrumutul din partea băncilor europene BERD şi BEI, iar 5 milioane de euro este partea de grant.  

radiochisinau.md

0