1986

Internetul, un pericol pentru copii. Care este cauza

Internetul devine tot mai periculos pentru copii. Unii adolescenţi folosesc reţelele de socializare pentru a-şi şantaja prietenii, fără să înţeleagă că în acest mod le pot distruge viaţa. După cazul băiatului din Chişinău, care a plasat pe internet fotografiile unei fete din Rusia, astăzi a ieşit la iveală un incident similar produs în ţara noastră. 

Fotografii nud cu o fată dintr-o localitate din centrul ţării au apărut recent pe internet. În urma incidentului, copila a fost afectată emoţional. Administraţia şcolii spune că fata este sârguincioasă şi sensibilă. 

Directoarea școlii a spus, că susţinerea se va face la consilierea cu părinţii, cu buneii, cu părinţii, cu colegii. Atitudinile vor fi luate faţă de ceilalţi copii, ca să nu o traumeze. 

Cazul a ajuns în vizorul poliţiei, care încearcă să afle cine a publicat fotografiile fete.

"Se petrec investigaţii în privinţa pozelor denigratoare. Dacă făptaşul o să fie minor, deja o să fie atras la răspundere părinţii. Dacă făptaşul o să fie major, posibil în cadrul unei anchete penale, se va stabili pe parcurs", a menționat Eugenia Florica, specialist superior IP.

Psihologii spun că în asemenea situaţii adolescenţii sunt afectaţi emoţional şi au nevoie de ajutorul specialiştilor.

"Victima primește o lovitură șocantă asupra psihicului care declanșează sentimentul de frustrare, de dezămăgire totală, de frică, să apeleze de urgență la un specialist psihoterapeut", a spus psihologul Diana Berari.

În prima jumătate a acestui an, procurorii au iniţiat 60 de cauze penale privind infracţiunile cibernetice. Acestea se referă, inclusiv, la încălcarea inviolabilităţii vieţii private şi pornografie infantilă.

publika.md

0