7441

O deputată cu o leafă de șapte ori mai mare decât a lui Candu l-a finanțat pe Dodon

După alegerile parlamentare din 2014, presa anunța că rapoartele financiare prezentate de către concurenții electorali Comisiei Electorale Centrale demonstrau că o mare parte a sponsorilor PSRM aveau venituri cu mult mai mici decât suma donațiilor pe care aceștia le făceau partidului.

Deși, în mod normal, Fiscul ar fi trebuit să se autosesizeze imediat și să scoată la iveală această fraudă evidentă, nimeni nu a ridicat un deget. Acesta este un argument în plus că președintele nou-ales se bucură de ani buni de protecția guvernării actuale. Mai mult decât atât, se pare că între timp cineva i-a șoptit la ureche lui Igor Dodon să dea dovadă de mai multă perseverență la elaborarea rapoartelor financiare pentru campania prezidențială din 2016.

Fiscul și procurorii l-au protejat pe Dodon și la alegerile din 2014

Pentru campania electorală a PSRM din 2014 au fost cheltuiți 13 mln 249 mii 999 lei, primiți ca donații din partea a 118 persoane. Cei mai mulți bani din această sumă - 443 de mii de lei, au fost donați socialiștilor de către fratele lui Igor Dodon, Alexandru. Al doilea în lista finanțatorilor a fost medicul Dinari Cojocaru din Orhei, care a dat la partid 405 mii 500 de lei, deși în doi ani de muncă acesta a câștigat numai 40 de mii de lei. Întrebat atunci de TIMPUL de unde a luat banii în cauză, medicul ne-a spus că i-a primit de la niște rude de peste hotare și s-a gândit că ar fi bine să-i jertfească pe altarul lui Dodon. Alte 346 de mii de lei ar fi ajuns la PSRM de la finul președintelui partidului, Lilian Filipov. Actuala deputată Ala Dolință a donat 273 mii lei, deși a avut în doi ani un venit de numai 93 de mii lei, iar soțul ei a contribuit cu 245 mii de lei. Printre donatori se numărau și actualii deputați Vladimir Odnostalco și Marina Radvan. Dânsul, la acea vreme, deși era șomer și nu avea nici apartament, nici mașină, nu se înțelege prin ce miracol a găsit 253 mii de lei, pe care i-a dăruit imediat partidului. Dânsa, fiind studentă și fără niciun venit, a scos din pământ 165 de mii de lei, pe care de asemenea i-a adus la partid. Un alt deputat de astăzi, Oleg Savva, cu toate că avea doar un Moscvici și câștigase în anii 2012-2013 numai 13 mii de lei, a găsit pentru PSRM 87 mii 500 lei.

Cazuri similare în tabăra socialiștilor au fost înregistrate cu nemiluita în acea campanie. Un alt șomer, Pavel Movilă din Bălți, a donat partidului 89 mii de lei, deși avea doar un depozit bancar de 5500 de lei. E adevărat că mulți dintre finanțatori nici n-au văzut asemenea bani în viața lor. De exemplu, tehnicianul Anatol Petriuc din Ungheni, fiind întrebat prin ce farmec a dobândit 104 mii de lei pentru PSRM, ne-a spus că nu a donat nici un bănuț partidului. El a opinat că cineva de la partid i-a falsificat semnătura. La rândul său, avocatul Vladimir Valuța, care câștigase în doi ani 44 mii de lei, ne-a spus că cei 188 de mii de lei pe care i-ar fi dat la partid erau ultimii bani pe care-i avea la ciorap. În schimb, el ne-a dat de înțeles că socialiștii găsesc „sponsori” inclusiv din rândul moldovenilor plecați în Rusia, care nu au de lucru și sunt gata să semneze actele de donație în schimbul unor bani mărunți.

Însă fabula gogoliană din rapoartele financiare ale PSRM pentru alegerile de acum doi ani este alta. Și anume că, în timp ce toți săracii și deznădăjduiții au dăruit socialiștilor sume de bani impresionante, Igor Dodon a donat numai 89 mii 300 de lei, iar Zinaida Greceanîi, Andrei Neguța, Vladimir Țurcanu - oameni destul de bănoși, nu au jertfit nici un sfanț pentru partid. 

PSRM și-a schimbat tactica de finanțare în 2016

Astfel, nu e vorba doar de tăcerea inexplicabilă a Fiscului, dar și de eschivarea de a cerceta acest caz din partea procurorilor. Aceștia ar fi putut deschide neîntârziat un dosar penal în această privință fie pentru finanțare din exterior, fie pentru mituire, fie pentru șantaj, fie pentru falsificare de documente, fie pentru altă infracțiune sau pentru toate luate împreună. Se știe, însă, că procurorii noștri lucrează doar cu permisiunea și la indicațiile împăratului și nu-i ating pe protejații acestuia. Or, nu încape îndoială că împăratul era și atunci în relații destul de bune cu Igor Dodon.

În asemenea împrejurări, pentru a nu ieși iarăși cu obrazul pătat și la alegerile din toamna aceasta, Dodon cel mai probabil că a fost instruit să nu recurgă la aceleași gafe. Și el a învățat lecția bine. De data aceasta au fost cheltuiți mai puțini bani - 8,4 mili¬oa¬ne de lei, care au fost donați de mai multe persoane - circa 400 la număr. Respectiv, contribuțiile financiare din partea donatorilor au fost mult mai mici. Totodată, printre donatorii principali s-au numărat și deputații socialiști. Ca printr-o înțelegere, aceștia, cu mici excepții, au investit în campania lui Dodon între 72 și 75 de mii de lei, cea mai mică sumă, de 29 mii 480 lei, venind din partea Marinei Radvan.
Hrenova, cea mai bogată deputată din istoria R. Moldova

Cea mai trăsnită în acest sens pare a fi donația făcută de deputata socialistă Elena Hrenova. Amintesc că, înainte de parlamentarele din 2014, ea a declarat că a câștigat în anii 2012-2013, în calitate de consilier municipal, doar 69 de mii 800 de lei, dar a donat partidului 153 mii 700 lei (!!!). Când am rugat-o să ne explice de unde s-a ales cu atâția gologani, Hrenova s-a arătat foarte deranjată că ne interesăm de acest subiect și ne-a mințit că a făcut donația respectivă timp de trei ani, chiar dacă raportul financiar depus la CEC arată contrariul.

Se cunoaște că de atunci până în prezent Elena Hrenova a fost deputată PSRM. Dacă dăm crezare declarației sale pe venit pentru anul 2015, depusă la Comisia Națională pentru Integritate (CNI), ea ar trebui să fie cea mai bogată parlamentară din istoria R. Moldova. În timp ce venitul anual al deputaților moldoveni variază între 140 și 240 de mii de lei, Hrenova, care nu este deloc activă la ședințele Parlamentului, a câștigat anul trecut din această activitate un milion 464 mii 131 lei (!!!), ceea ce reprezintă un salariu de 7,5 ori mai mare decât al spicherului legislativului Andrian Candu. Îmbogățindu-se astfel pe neprins de veste, ar fi fost de așteptat ca ea să-l sponsorizeze pe Dodon cu o sumă mut mai mare decât acum doi ani. Însă Hrenova a donat în campania din 2016 de două ori mai puțin, adică doar 74 mii 800 de lei… Chiar dacă admitem, ceea ce e foarte posibil, că în declarația de la CNI a Elenei Hrenova s-a strecurat o cifră în plus, oricum venitul ei actual este mult mai mare decât cel de acum doi ani.

Împăratul tace

O altă donație care trezește atât zâmbete, cât și suspiciuni este cea făcută de Dorin Pavaloi din Briceni. În 2014, acesta a donat partidului 93 mii 350 de lei, chiar dacă în 2012-2013 avuse un venit de numai 59 de mii de lei. Atunci și el ne spunea că a închinat partidului toți banii pe care îi adunase familia sa pentru zile negre. Și dacă atunci a rămas fără nicio lețcaie, peste doi ani, în 2016, Pavaloi a investit în campania lui Dodon alte circa 50 de mii de lei. Să însemne aceasta că el și soția sa muncesc în sudoarea frunții și strâng zi și noapte bani pentru nou-alesul, în ciuda faptului că venitul lor oficial abia de le ajunge să trăiască?

Prin urmare, Fiscul și procuratura ar avea și data aceasta de lucru, dacă ar dori împăratul. Nu zic, Doamne păzește, că nu recurg și alte partide la asemenea metode pentru a pune în umbră numele adevăraților finanțatori, dar în cazul PSRM există serioase dubii că partidul este finanțat din afara țării. De pildă, în 2014, majoritatea donațiilor din partea necăjiților și obidiților au venit după întâlnirea de la Moscova a lui Igor Dodon cu Vladimir Putin, iar în campania precedentă presa a scris că socialiștii sunt sponsorizați din Rusia prin intermediul unor firme din Bahamas.

Deocamdată, împăratul tace. Despre înțelegerile sale din culise cu președintele nou ales cunosc numai ei doi. Până una alta, noi, cetățenii simpli, suntem invitați la tragicomedia regizată de cei doi, cu titlul „Alegerea procurorului general”. Intrarea este liberă, poftiți la teatru.

timpul.md

0