1552

Vocabular de președinte. Expresiile prin care Dodon vrea să-l întreacă pe Voronin

igor dodon, vocabular de presedinte
De la „beți ceai și не дергайтесь” și „nu vă jucați cu focul” până la „strateg buimac pe Facebook” sau „premierul caloș”, președintele ales Igor Dodon născocește o vorbă sau un calificativ pentru toți cei care nu-i sunt pe plac. Spre deosebire de predecesorul său, Nicolae Timofti, care a fost un președinte chibzuit în declarații și apariții, limbajul lui Dodon este exuberant și uneori trivial.

Igor Dodon are un stil de a comunica și a-și exprima opiniile foarte asemănător cu cel al fostului președinte comunist Vladimir Voronin. Cei doi utilizează multe rusisme, își iau în zeflemea oponenții, dar și jurnaliștii în cadrul conferințelor de presă.

Igor Dodon, un bărbat coleric și impulsiv

În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro Tv, Igor Dodon i-a replicat jurnalistului Vasile Butnaru, care i-a pus o întrebare incomodă: „Stați acolo, serviți ceai și не дергайтесь! (nu vă agitați – trad. din rusă). Reacția lui Dodon a devenit virală pe rețelele de socializare.

O altă replică remarcabilă a fost cea oferită de proaspătul președinte ales după anunțarea rezultatelor alegerilor. Nemulțumit de protestele oamenilor care contestau rezultatul scrutinului, Igor Dodon le-a spus răspicat moldovenilor să se liniștească. „Nimeni nu iese la proteste dacă eu nu spun. Nu vă jucaţi cu focul”, a fost îndemnul noului lider al Republicii Moldova.

„Retorica tovarășului Dodon derivă din stereotipurile, credințele și fricile noastre colective”, explică specialista în comunicare și PR, Ana Trifan. „Mă îndoiesc însă că cei care au ales s-au gândit la cât de util ne va fi nouă, ca stat mic, total dependent energetic și militar de marile forțe politice din preajmă, să avem ca lider un bărbat coleric, impulsiv”, spune aceasta.

Porecle și comparații

Igor Dodon este foarte inventiv atunci când îi descrie pe oponenții săi. Despre Vladimir Voronin a spus că „umblă ca oul în căldare” și „a îmbătrânit în fotoliul de veșnic președinte de partid”. Dodon nu îl are la inimă nici pe fostul prim-ministru Ion Sturza și nici pe actualul ministru al Apărării, Anatol Șalaru.

Pe primul l-a numit „strateg buimac de pe Facebook” și l-a poreclit „premierul caloș”, apostrofându-l pentru că ar avea un comportament vulgar. După ce ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a cerut ajutor de la NATO pentru a scăpa de militarii ruși, Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că „cel mai periculos este un idiot cu inițiativă”. Șalaru a mai fost numit „o vuvuzelă a unionismului din Moldova care nu are mult de făcut zgomot”.

Tot pe Facebook, Dodon a notat că este timpul pentru curățarea mediului de afaceri și a celui politic. „Să plece rechinii, să vină delfinii!”, a menționat acesta.

Dorin Chirtoacă, „un maidanez unionist”

Igor Dodon are o relație aparte cu primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. Cei doi și-au aruncat mereu vorbe grele, în special după ce au candidat ambii pentru fotoliul de primar al Chișinăului în 2011, luptă pe care Dodon a pierdut-o la mustață. Confruntările între cei doi se dau adesea pe Facebook. În postările sale Igor Dodon a spus despre primar că este „un maidanez unionist”. „Tu Pidorin ai fost și Pidorin o să rămâi”, l-a mai dojenit președintele ales pe edilul Capitalei. Atunci când s-a căsătorit, Igor Dodon i-a dorit primarului „casă de piatră, dar fără mansardă, fără pristroică și fără construcții ilegale în jur”.

„Poate fi nostim pentru unii să-l admire pe Igor Nicolaevici, făcând mișto de femeile necăsătorite din politică, poate fi distractiv, pentru ceilalți, să-l audă cum trimite nonșalant jurnaliștii la băut ceai, poate hrăni orgoliul de doi bani al altora, care jubilează auzindu-l pe președintele ales cum amenință cu răscoala o țară întreagă. Toate sunt explicabile, or noi toți am devenit isterici. Felul în care comunicăm în stradă, acasă, în transport, pe rețelele de socializare e isteric. Ne place să aruncăm fraze tari, dure, excentrice, să amenințăm și să ne batem cu pumnul în piept; să împărțim toate în alb și negru. E un fenomen global, de altfel. Așa comunică și noul nostru lider, mizând pe forme acute ale mesajului”, explică Ana Trifan.

„Hasta la vista, baby”

În timpul campaniei prezidențiale, Maia Sandu a fost o țintă constantă a persiflărilor lui Igor Dodon. Acesta a numit-o „carieristă și miliardistă”, a poreclit-o „Maia Plahotniukova” și a spus că „pentru Plahotniuc, că e Maia, că e Lupu, tot un drac”.

Dodon utilizează în vocabularul său și expresii împrumutate din engleză. „O invit si pe Maia Sandu să semneze pe document, sa vedem who is who”, a replicat Dodon în cadrul unei conferințe de presă, în contextul în care a semnat în mod public un angajament prin care a vrut să sugereze că înlătură orice posibilitate de colaborare cu Vlad Plahotniuc. Președintele ales a împrumutat și faimoasa replică a actorului Arnold Schwarzenegger din filmul Terminator „Hasta la vista, baby” și i-a adresat-o Maiei Sandu.

Despre Marian Lupu, Dodon a spus că trăiește pe propria sa planetă: „Marian Lupu vorbește așa de parcă trăiește pe o altă planetă. Pe planeta Lupu”, iar în timpul dezbaterilor televizate i-a sugerat Maiei Sandu să se uite prin „şpargalcă”. Igor Dodon utilizează adesea formule improprii limbii române și nu se poate dezice de anumite calchieri din limba rusă. „Nu vi s-a primit acum, o să se primească peste 4 ani”, i-a spus acesta Maiei Sandu după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale pe care le-a câștigat.

Noul președinte al Republicii Moldova trebuie să învețe să-și stăpânească declarațiile, sugerează Ana Trifan. „În momentul în care Igor Dodon a câștigat lupta pentru fotoliul de președinte, a început adevărata bătălie, cu sine însuși. Domnia Sa este sclavul propriului temperament și, dacă nu va învăța într-un timp foarte scurt (lucru de care mă îndoiesc) să-și controleze fiecare cuvânt pe care îl rostește, va pica zgomotos proba puterii, implicând câteva milioane de oameni în acest fiasco”, explică specialista în comunicare și PR.

moldnova.eu

0