1480

Bancomate din Moldova au fost atacate de hackeri

romania, atac
Un grup de hackeri, cunoscuți sub denumirea de „Cobalt”, a atacat bancomate din România și alte 11 țări din Europa. Metoda folosită este una inedită - hackerii au instalat un malware de la distanță care a comandat aparatului să scoată bani, care au fost pe urmă ridicați de „cărăușii” din teren.

Autoritățile cred că din grupul infracțional fac parte și est-europeni, potrivit unui raport al firmei de securitate cibernetică rusă, Group IB, scrie digi24.ro citând fortune.com.

Group IB a refuzat să dea numele băncilor care au fost vizate de acest tip de atac, dar a precizat că hackerii au acționat în Armenia, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kîrgîstan, Republica Moldova, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, Marea Britanie și Malaezia. Dimitry Volkov, director din cadrul Group IB, a precizat că se așteaptă să fie mai multe atacuri asupra cinematografelor.

Cum funcționează „metoda Jackpot”

Modul de operare al infractorilor este unul nou și a fost denumit „metoda Jackpot” – hackerii lansează online atacuri care vizează automate bancare, aparatele primesc comanda de a elibera numerar, care apoi este colectat de echipe infracţionale care sunt pe teren, denumiți „cărăuși”.

De asemenea, hackerii se folosesc de acest malware nu doar pentru bancomate, dar și pentru rețelele de plăți electronice. 81 de milioane de dolari au fost furate prin această metodă de la banca centrală în Bangladesh. De asemenea, băncile ruse au fost jefuite de peste 28 de milioane de dolari de acești hackeri.

diez.md

0