1166

CEC: „Au fost doar trei cazuri, când operatorii au greșit datele introduse, din cauza oboselii”

explicatii, erori
Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale susţin că au organizat scrutinul prezidenţial conform legii, iar Curtea Constituţională va aprecia dacă alegerile s-au desfăşurat corect. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a respins acuzaţiile de fraudare a alegerilor. „Cetăţenii au avut un interes sporit pentru aceste alegeri. A fost pentru prima dată după o pauză de 20 de ani când oamenii au putut să-şi aleagă preşedintele. Pot să afirm cu certitudine că alegerile s-au desfăşurat în strictă conformitate cu legea”, a spus preşedinta CEC.

Întrebată despre faptul că de la câteva birouri electorale au fost prezentate date eronate, Russu a spus că s-a întâmplat din vina operatorilor. „Acestea sunt datele preliminare, pe care le-am primit on-line. Aceste date au fost trimise de operatori, angajaţi special în ziua scrutinului. Au fost trei cazuri, când operatorii au greşit datele, din cauza oboselii. Ei au scris explicaţii. Noi ne-am autosesizat şi am investigat cazurile. A fost o eroare umană”.

Membrul CEC, AndreiVolentir, de asemenea susţine că alegerile prezidenţiale s-au desfășurat în strictă conformitate cu legea. „Noi am prezentat rezultatele preliminare. Totalizarea se va face în baza proceselor verbale. După aceasta vom prezenta rezultatele scrutinului la Curtea Constituţională. Concurenţii electorali sunt în drept să conteste rezultatul alegerilor. Instanţa constituţională este cea care va decide dacă alegerile au fost legale”, a spus Volentir.

Pavel Postică, şeful misiunii de observatori al organizaţiei obşteşti „Promo-LEX”, a spus că s-au constatat mai multe încălcări, inclusiv de procedură, dar „este mai bine să aşteptăm să se expună CC”.

diez.md

0